Recent Posts

wtorek, 28 lutego 2017

Bananowe ciasto z orzechami

Kiedy zrobiłam to ciasto byłam mile zaskoczona jego smakiem, konsystencją – wszystkim. Sądziłam, że zapewne będzie z nim coś nie tak. Ciasto okazało się rewelacyjne. Nie jest to mój autorski przepis, kiedyś widziałam ciasto bananowe w jakimś programie telewizyjnym. Gdy coś mnie zainteresuje, zapisuję w zeszycie. Przepis na ogół leży i leży aż ponownie sobie o nim przypomnę. I tak było tym razem. Zdecydowanie będę to ciasto robiła częściej.



Składniki:
  • 4 przejrzałe banany
  • 75 gram roztopionego masła
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • ½ opakowania cukru wanilinowego
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 ½ szklanki mąki
  • ¾ szklanki orzechów








Wykonanie:

Banany rozdrabniamy widelcem, dodajemy masło, cukier trzcinowy i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z sodą. Do masy dodajemy jajko. Dalej mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z sodą. Orzechy drobniej siekamy i również umieszczamy w masie. Blaszkę keksową wykładamy pergaminem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 C przez 50 minut. Potem już tylko czekamy aż wystygnie. Warto wyjąć z blaszki aby się nie zaparzyło. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz