lutego 27, 2017

Pan Mamutko i.... świnki.

Pan Mamutko i zwierzęta to kolejna książka od wydawnictwa Skrzat którą bardzo serdecznie Wam polecam.
Książka opowiada o miłośniku zwierząt tych malutkich i tych całkiem sporych,  a także o  niespotykanych zdolnościach  Pana Mamutko których nie jedno dziecko jak i dorosły mu pozazdrości - a mianowicie rozumie On mowę zwierząt. Jest jedynym tłumaczem w Sianoku który załagodzi nawet największe spory, doradzi a nawet pomoże...



Książka zawiera 10 rozdziałów, w każdym z nich Pan Mamutko rozwiązuje  problem zwierzaków - chociaż lubi też pomajsterkować w domu... no może troszkę dzięki stanowczości  żony - Pani Mamutko. Czytając książkę mojej córce,  śmiałyśmy się bez końca... jest idealna na poprawę humoru. Więcej nie będę zdradzać a jedynie zachęcać Was do przeczytania tej pozycji.

Pan Mamutko i zwierzęta.
Autor - Paweł Beręsewicz
Ilustracje - Ewa Podleś
Oprawa - miękka
Objętość - 96 stron

Książka zawiera piękne ilustracje które dodatkowo zachęcają do jej przeczytania...
Odpowiedni wiek to 6+



Nam najbardziej spodobało się opowiadanie o Pierwszym  Światowym  Zjeździe Świń Domowych. Na zjeździe - wiadomo,  zawsze ciężko się porozumieć, a jeśli jeszcze mamy przedstawicieli z Chin, Wielkiej Brytanii, Albanii, Katalonii, Niemiec , Polski ... i jeszcze wielu innych państw to wtedy naprawdę ciężko dojść do porozumienia . Ale oczywiście z pomocą przyszedł Pan Mamutko i dzięki jego przemowie wszystko dobrze się skończyło..
Polskie Chrum Chrum przy chińskim to pikuś... jesteście ciekawi jak brzmiało ? ;-)
W związku z tym, że świnki rozbawiły nas wyjątkowo postanowiłyśmy je ... upiec. Zachęcam i Was!





Bułeczki świnki z pieczarkami i mięsem.
Składniki na ciasto;
2 szkl mąki pszennej
2 łyżki zimnego masła
ok 100 ml mleka
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżeczka cukru

Składniki na farsz;
mięso z 1 gotowanego udka kurzego
20 dag pieczarek
1 duża cebula
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła

1 jajko do posmarowania bułeczek
kulki pieprzu na oczy świnek

Przygotowanie;
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, dusimy na łyżce masła , cebulę siekamy w drobną kostkę, dodajemy do pieczarek, chwilę dusimy i doprawiamy do smaku. Na samym końcu łączymy z obranym i pokrojonym drobno mięsem.
Odstawiamy.
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie dzielimy na 7 części z tym że jedna część ma być mniejsza od pozostałych. Z sześciu formujemy placki, napełniamy farszem i zlepiamy , tworząc bułeczki. Układamy w formie wyłożonej papierem. Smarujemy je rozmąconym jajkiem. Ostatnią część ciasta wałkujemy i kieliszkiem wycinamy kółka na ryjki. Rurką do napoju robimy małe dziurki. Kolejne kółeczka przecinamy na 4 części to będą uszy.
Przyklejamy do bułeczki ryjek i uszy a  następnie smarujemy jajkiem. Ziarenka wbijamy tworząc oczy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 20 - 25 min.
Z podanej ilości ciasta wychodzi 6 bułeczek.


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. fantastyczny przepis, może się zmobilizuję i zrobię na Wielkanoc :* dziękuję za inspirację ^_^

    OdpowiedzUsuń
  2. super!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ciasto nie musi poleżeć wyrosnąć trochę skoro na drożdżach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma takiej potrzeby, jeśli ciasto za bardzo wyrośnie wtedy kontury świnki się zleją i nie będzie zamierzonego efektu. Pozdrawiam ;-)

      Usuń
  4. Dwie malutkie uwagi:-) 1-zamiast dzielić ciasto na 7 części najpierw urwać kawałek i wyciąć uszka i noski a resztki dokleić do całości i podzielić na 6 części nie będzie odpadków
    2-noski i uszka przyklejać przed posmarowaniem jajkiem nie będą się ześlizgiwać.
    A tak to wyszły sooper:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo trafne uwagi ;-) na pewno się przydadzą podczas kolejnego pieczenia ;-)

      Usuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger