28 lutego 2017

KURCZAK Z RĘKAWA







KURCZAK Z RĘKAWA

Soczysty kurczak z chrupiącą, złotą skórką, której nikt się nie oprze. Należy podawać z ziemniakami.

~~SKŁADNIKI~~

·       ćwiartki z kurczaka 3 sztuki
·       sól ¾ łyżeczki
·       pieprz ½ łyżeczki
·       przyprawa do mięs 1 łyżka
·       zioła prowansalskie 1 łyżeczka
·       czosnek granulowany ½ łyżeczki
·       olej 2 łyżki
·       rękaw do pieczenia

~~METODA~~

Ćwiartki z kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na udka i pałki. W kubeczku wymieszać przyprawy tzn. sól, pieprz, przyprawa do mięs, zioła prowansalskie i czosnek. Obsypać kurczaka. Dokładnie wymieszać. Całość polać strużką olejem. Umieścić w rękawie do pieczenia, który należy związać np. sznurkiem lub specjalnymi zapinkami dołączonymi do rękawa. Ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 45 minut. Wyciągnąć, przeciąć worek i nałożyć na talerz wraz z gotowanymi ziemniakami. 

2 komentarze:

  1. Świetny przepis! Ten kurczak aż kusi z apetycznych zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) bardzo miło czyta mi się takie komentarze :) Kurczaczek bardzo prosty w przygotowaniu, ale za to smaczny :) Pozdrawiam serdecznie koleżankę z PP, jeśli się nie mylę MałaMi :D

      Usuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia