Shortbread. Szkockie ciastka.

szkockie kruche ciasteczka
Klasyczny szkocki deser, który nas zachwycił. Ciasteczka zniknęły w takim tempie, o jakim inne moje potrawy mogą tylko pomarzyć ;) A zatem, jeśli kogoś najdzie ochota na coś słodkiego, to z całego serca polecam ten szkocki specjał. Do jego przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki, stale obecne w naszych spiżarniach. Ich proporcje powinny być następujące: jedna część cukru, dwie części masła i trzy części mąki pszennej. Można również spotkać przepisy, w których część mąki jest zastąpiona ryżową lub kukurydzianą.



Składniki:


  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła (schłodzone)
  • 150 g mąki pszennej
  • ziarna z jednej laski wanilii (lub 1 łyżeczka pasty waniliowej)
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • Mąkę, cukier i sól przesiać prze sito.
  • Dodać masło, wanilię i szybko wyrobić ciasto.
  • Ciasto równomiernie rozprowadzić na blaszce o wymiarach 20x20 cm, a następnie schładzać w lodówce przez 30 minut. 
  • Ciasto po wyjęciu z lodówki naciąć ostrym nożem formując ok. 16 kruchych paluszków. Ciastka ponakłuwać widelcem.
  • Piec w temperaturze 170 °C przez 45 minut.
  • Wystudzić, a następnie pokroić według wyznaczonych wcześniej linii.

Komentarze

Prześlij komentarz