niedziela, 26 lutego 2017

Zupa kartoflana z pieczarkami

Oj, tak! Zupa bardzo, bardzo pożywna, mega aromatyczna, mega pyszna <3 







Składniki

400 g wędzonego boczku
100 g wędzonej słoniny
1 marchew
1 por (biała część)
1 mały seler
600 g ziemniaków
1,4 l bulionu warzywnego
100 g pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżka majeranku
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Boczek i słoninę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i smażymy 10-15 min, wytapiając tłuszcz na średnim ogniu. Często mieszamy. Następnie mięso i skwarki przekładamy na talerz.

Marchew, seler i ziemniaki kroimy w kostkę, razem z posiekanym porem podsmażamy na wytopionym tłuszczu.

Następnie zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 min. Studzimy i blendujemy na jednolitą konsystencję.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle.

Do zupy dodajemy boczek i skwarki, ponownie podgrzewamy, dodajemy majeranek i pieczarki. Gotujemy kilka minut.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Ile wychodzi porcji z takiej ilości składników (ew jaka była objętość wszystkiego :)) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanych składników wychodzą 4 porcje. Pozdrawiamy ;)

      Usuń