Żeberka BBQ z wolnowaru

Kto z was używa wolnowaru? Jeśli macie i korzystacie a lubicie soczyste mięso to te żeberka przypadną wam do gustu. Długo gotowane, soczyste, pachnące w marynacie BBQ to idealny obiad szczególnie dla mięsożerców, czy mężczyzn. Polecam - palce lizać.  

zeberka, wolnowar, bbq, obiad, mieso, ribs, slowcooker, bernika, kulinarny pamietnik

Żeberka BBQ z wolnowaru
  • żeberka ok 1,5 kg (najlepiej w jednym płacie)
sos BBQ:
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 250 ml sosu pomidorowego (lub passaty)
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka sosu Worcester (opcjonalnie)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu




Przygotować sos BBQ: Cebule i czosnek drobno poszatkować. W rondelku rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć, aż zupełnie zmięknie. Dodać czosnek, smażyć minutę. Dodać sos pomidorowy i musztardę gotować, stale mieszając, aż pasta zmieni kolor na ceglasty, około 5 minut. Dodać sos pomidorowy, miód, sos Worcester, ocet, sól i pieprz i wymieszać na gładką masę.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować kilka minut. Sos ma być delikatnie gesty. Zmiksować blenderem na gładko.
Żeberka pokroić na płaty. Posmarować 3/4 sosu BBQ. Ułożyć w wolnowarze. Ustawić opcje szybszą czyli  HIGHT, włączyć wolnowar na 6 h.

zeberka, wolnowar, bbq, obiad, mieso, ribs, slowcooker, bernika, kulinarny pamietnik

Następnie żeberka przełożyć na blachę, posmarować pozostałym sosem BBQ.

zeberka, wolnowar, bbq, obiad, mieso, ribs, slowcooker, bernika, kulinarny pamietnik

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 30 minut. Wyjąć pokroić na kawałki wzdłuż kostek. Właściwie nie trzeba ich kroić, bo żeberka same odchodzą od kości.

zeberka, wolnowar, bbq, obiad, mieso, ribs, slowcooker, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. zamarynowałam wg tego przepisu: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2016/12/zeberka-z-wolnowaru.html# a teraz znalazłam ten wpis :P i dylemat czy rano zrobić bbq i użyć do zamarynowanych? nie przesadzę? ;) dopiero 2 dni mam wolnowar i zero doświadczenia. czemu w tamtym przepisie są na 6h low i potem 30min jeszcze w wolnowarze, a tu 6h high i dalej w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepiej po wyjeciu z wolnowaru zeberka opiekac na grillu

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger