lutego 26, 2017

Płatki jaglane z sosem malinowym

Nie jest tajemnicą, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Koniecznie na słodko, z owcami, najlepiej o kremowej konsystencji, ale z chrupiącym dodatkiem. Najczęściej na ciepło.
Do tej pory w moim śniadaniowym menu gościły owsianki, a w weekendy również omlety, placki i naleśniki. Ostatnio jednak odkryłam płatki jaglane i zakochałam się w nich od pierwszego kęsa. Ugotowane na mleku mają konsystencję delikatnej kaszki, a ich smak jest bardzo neutralny-wystarczy dodać odrobinę wanilii lub cynamonu, by cieszyć się pysznym śniadaniem. Do tego oczywiście owoce. Czekam na te sezonowe, a póki co używam mrożonych robiąc z nich pyszne, papkowate sosy idealnie pasujące do jaglanej kaszki. Na koniec garść podprażonych migdałów lub orzechów. W ten sposób powstaje przepis na pyszne i wartościowe śniadanie, które każdego dnia może mieć inny smak, w zależności od użytych dodatków. Kto jeszcze nie próbował-polecam :)

Składniki na 1 dużą porcję:

200 ml mleka roślinnego (lub kroweigo, jeśli dobrze się po nim czujecie)
5 płaskich łyżek płatków jaglanych
płaska łyżka ksylitolu lub innego słodziwa 
szczypta soli
nasionka z połowy laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu z wanilii (ewentualnie cynamon, kardamon)
garść mrożonych owoców
płaska łyżeczka skrobii z tapioki/ziemniaczanej/kukurydzianej
łyżka prażonych płatków migdałowych
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy ksylitol, sól i przyprawy, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do zagotowania. W tym czasie owoce wrzucamy do osobnego garnuszka, dodajemy 1 łyżkę wody i dusimy pod przykryciem aż zmiękną i zaczna się rozpadać. Dodajemy skrobię, mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i jeszcze chwilę podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy. Do gotującego się mleka dodajemy płatki jaglane, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez ok 2-3 minuty często mieszając. Gotową kaszkę przelewamy do miseczki, dekorujemy sosem owocowym i pospujemy prażonymi migdałami.
Polecam poeksperymentować z różnymi rodzajami mleka, przypraw, owoców i orzechów :)

2 komentarze:

  1. Super opcja :) Uwielbiam płatki jaglane na mleku sojowym waniliowym - polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger