Rosół

    W niektórych domach w niedzielę tradycyjnie musi być rosołek..u mnie takiej tradycji nie ma..ja gotuję wtedy kiedy mamy na niego ochotę ..ten rosołek akurat był wczoraj,a dziś z tego rosołku będzie jeszcze pomidorówka.
    • skrzydełka , udka lub porcje rosołowe
    • 2 marchewki
    • kawałek czerwonej papryki
    • 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej
    • 1 por [biała część]
    • sól, domowa wegeta
    • liście laurowe
    • ziele angielskie
    • koperek
    • makaron
    Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki [oprócz makaronu i papryki] umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Pod koniec dodać gotowania dodać paprykę.Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia.W drugim garnku ugotować makaron.Do talerzy nakładać ugotowany makaron i zalać rosołem, posypać koperkiem.

    Komentarze