sobota, 25 lutego 2017

Aioli - król wśród sosów śródziemnomorskich

źródło: cdc.ca
Sos Aioli nazywany "masłem Prowansji" uznawany jest za fundament kuchni śródziemnomorskiej. 

Intensywny w smaku i aromatyczny pasuje do mięsa, ryb i różnego rodzaju przekąsek. Dobrze ukręcony sos jest tak gęsty, że można postawić w nim łyżkę. 



 Sos Aioli nazywany "masłem Prowansji"  jest bardzo znany na terenach Morza Śródziemnego m.in. w Hiszpanii, Prowansji. Jest jednym z ważniejszych składników, a wręcz można by powiedzieć fundamentów kuchni śródziemnomorskiej. Sos Aioli wziął swoją nazwę od dwóch słów, ALH- czyli czosnek i OLI, czyli oliwa. Nazywany „masłem Prowansji”. Bliżej mu do majonezu niż do masła.

Sposobów na przygotowanie sosu Aioli jest tak dużo, jak wiele jest tradycji kulinarnych południa Europy, gdzie ten sos jest najczęściej używany. Jednakże praktycznie w każdym kraju do użycia tego sosu używa się czosnku, oliwy, żółtek i sosu cytrynowego/limonkowego. Kolor sosu najbardziej zbliżony jest do żółtego. Warto wiedzieć, że np. wersja katalońska sosu nie zawiera żółtka.
Z CZYM I JAK UŻYWAĆ
Sos Aioli jest najlepszy do pieczonych ryb, drobiu, wołowiny, jagnięciny i jajek. Pasuje także do małż św. Jakuba i surowych warzyw. Można posmarować nim wierz dania i zapiec. Smaku sosu stanie się wtedy mniej czosnkowy, danie zostanie pokryte cienką skorupką.
źródło: taste.com.au

Aioli doskonale pasuje także w postaci dipu. Sos jest mniej kaloryczny i może zastąpić majonez. Idealnie komponuje się z grillowanymi ziemniakami, pieczywem i warzywami, rybami i mięsem.
"Masło Prowansji" jakim jest sos aioli to król wśród  francuskich sosów.  Ciekawostką jest to, że jeśli sos jest dobrze zrobiony i jest tak gęsty, to można w nim postawić łyżkę, która się nie przewróci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz