Zupa brokułowa z fetą i pestkami dyni.

upa brokułowa z pestkami dyni
Pyszna, zdrowa i sycąca zupa z brokułów. Feta nadaje jej wyrazistości, a pestki dyni świetnie dopełniają całość. Atutem dania jest też jego kolor. Taki wiosenny... :) Zupełnie nie pojmuję, dlaczego u dzieci wywołuje zgoła odmienne odczucia. Pozwolę sobie przytoczyć moją krótką rozmowę z synem:
- Mamo, co dziś na obiad?
- Rosół. Może też być brokułowa. Może?
- Może nie. ;)
I niech to nie będzie w żadnym wypadku recenzja dla tej zupy, bo jest świetna. Naprawdę, a dziecko niech żałuje! ;) ;)



Składniki:

  • 400 g mrożonych różyczek brokułów
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 pora (tylko jasna część)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól 
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • feta
  • pestki dyni
  • oliwa

Wykonanie:

  • Pora umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i posiekać. Oba warzywa podsmażyć na oliwie.
  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do pora i czosnku. Smażyć kilka minut.
  • Następnie dodać mrożone różyczki brokułów i ponownie smażyć kilka minut.
  • Podsmażone warzywa zalać wodą tak, aby tylko je przykryła. Gotować przez 20 minut.
  • Zupę zmiksować blenderem.
  • Doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
  • Podawać z pokruszoną fetą i pestkami dyni.

Komentarze