czwartek, 23 lutego 2017

Pełnoziarnisty chlebek bananowy (fit, bez cukru)

To jeden z tych wypieków, który nie tylko zaspokoi naszą ochotę na słodkie, ale także jest zdrowy. Sprawdzi się w sam raz na podwieczorek lub słodkie drugie śniadanie z kawką, gdyż 100 g tego cuda to niecałe 200 kcal. Zawiera w sobie jedynie słodycz pochodzącą od bananów wzbogaconą dodatkiem cynamonu, który tutaj świetnie pasuje. Do jego wypieku użyłam mąkę pszenną pełnoziarnistą, ale spokojnie możecie użyć zwykłą, jeżeli nie macie.
Inspiracja: Pokochaj bycie FIT


Składniki na keksówkę o wymiarach 10x24cm:
2 dojrzałe banany (około 240g)
2 jajka
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20 g)
1 płaska łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli). Żółtka roztrzep w osobnej misce.
  2. Do żółtek dodaj zmiażdżone widelcem banany i olej. Połącz.
  3. Następnie wymieszaj ze sobą suche składniki tj. mąkę, sodę i cynamon. Dodaj do żółtek. Wymieszaj.
  4. Ubite białka delikatnie połącz z ciastem stopniowo dodając pianę do ciasta.
  5. Całość przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej (bez wykładania). Włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 30 min (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego,
Anulla

29 komentarzy:

  1. Bardzo lubię tego typu wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam różne chlebki bananowe, a twój wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na smaczny chlebuś. Już mi się podoba. Pewnie pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie fit chlebki to ja uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek bananowy to jeden z moich ulubieńców. Niedługo biorę się za wersję bezglutenową.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki pyszny! :) Chlebek bananowy pokochałam, odkąd po raz pierwszy go zrobiłam. Naprawdę ten smak jest nie do zastąpienia. Pełnoziarnista wersja do mnie przemawia :)
    Pozdrowionka cieplutkie i udanego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. My bez chlebka bananowego żyć nie potrafimy :D :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Chlebek bananowy jest pyszny. Bardzo lubię, choć pełnoziarnistego jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój ulubiony <3 Mogę go jeść codziennie o każdej porze dnia i nocy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno jest pyszny tylko musiałabym wywalić tą mąkę pszenną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj zastąpić gryczaną, powinno wyjść :)

      Usuń
    2. A mąka kokosowa? I olej kokosowy zamiast oleju rzepakowego? : )

      Usuń
  11. Lubie bananowy chlebuś a jego zapach chyba najbardziej Pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny chlebuś, bardzo lubię te bananowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki chlebek to musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ostatnio właśnie myślałam o fit chlebku bananowym :D Muszę spróbować, bo wygląda cudnie :>

    OdpowiedzUsuń
  15. Kurcze u mnie on musi być na słodko bo inaczej nikt by go nie jadł :D Ach ten cukier...;)

    OdpowiedzUsuń
  16. A gdyby zastosować mąkę kokosową zamiast pszennej i olej kokosowy zamiast rzepakowego? Takie moje pytanie do autorki (gdyż chcę uniknąć glutenu i oleju rzepakowego) - czy według Pani prognoz z takich składników wyszedł by chlebek? Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej kokosowy może być, tylko proszę użyć roztopionego. Jeżeli chodzi o make kokosowa, to nie wiem. Ostatnio używałam jej do innego ciasta do biszkoptu z mąki kokosowej i urosło bez problemu ale były inne proporcje bo 5 jajek na 50g mąki i ciasto wyrosło. Za to nie było bananów.

      Usuń
  17. Fajny. Akurat siedzi mi mój bez cukru w piekarniku na mące orkiszowej, zanim do ciebie zaglądnęłam. Muszę wypróbować. u mnie jeszcze figi i orzechy są w nim, no i aromatu kilka kropel.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajne pieczywo :) Do tego masełko i dżemik, i mamy super śniadanko ;) W Irlandii mają z kolei bułkę sodową, która jest smarowana solonym masłem i do tego np. dżem.

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak miło, że mój przepis Cię zainspirował 😊😊

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam
    Czy aby napewno białka ubić z soda?

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam
    Czy aby napewno białka ubić z soda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno być ubij białka na sztywną pianę. Można dodać szczyptę soli wtedy się lepiej ubijają. Mój błąd, już poprawiam. dziękuję za zwrócenie uwagi :)

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)