piątek, 24 lutego 2017

Krokiety ze szpinakiem i fetą

W moim domu od zawsze przygotowywało się krokiety z mięsem bądź z grzybami lub kapustą. Możliwości było kilka i farsze na przemian można było w nich odnaleźć. Jednak ja osobiście bardzo lubię szpinakowe nadzienia i tym razem pokusiłam się na przygotowanie tych o to krokietów. Przyznam, że4 bardzo nam smakowały i z pewnością będą gościły często na naszym stole.

Krokiety ze szpinakiem i fetą



Składniki:
naleśniki:
600 ml mleka
2 jajka
około 1,5 szklanki mąki pszennej
1/ łyżeczki soli
olej do smażenia

farsz:
500-600 g szpinaku (u mnie brykiet)
270 g sera feta
3 ząbki czosnki
sól, czosnek granulowany

dodatkowo:
3 jajka
2 szklanki bułki tartej
olej do smażenia
do podania sos czosnkowy i szczypiorek.

Przygotowanie:
Naleśniki: do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól - miksujemy na gładkie ciasto. Patelnie rozgrzewamy smarując olejem, smażymy rumiane naleśniki.



Farsz: na patelnie (u mnie teflon) wrzucam szpinak (lekko rozmrożony) podduszamy kilka chwil aż całkowicie się rozmrozi,  dodajemy ser oraz przeciśnięty czosnek. Całość dusimy do odparowania i połączenia się składników. Na koniec doprawiamy do smaku czosnkiem granulowanym i solą.



Na naleśniki nakładamy farsz, składamy w kopertę.



Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem - roztrzepujemy, na drugi talerz przesypujemy bułkę tartą.
Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej.


Smażymy na złoto po kilka chwil z dwóch stron.
Podajemy wg uznania - u nas z sosem czosnkowym 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz