czwartek, 23 lutego 2017

Ziołowe paluszki z kurczaka

Domowy fast food jest najlepszy. Takie paluszki z kurczaka możemy zaserwować na kolację, obiad czy przekąskę na domowej imprezie.




500 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
1 łyżeczka oregano
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

2 jajka
Mąka do obtoczenia
Bułka tarta do panierowania
Sól
Pieprz

Filet z piersi kurczaka myjemy i kroimy na długie paseczki. Mogą być cieńsze lub grubsze. Doprawiamy dokładnie przyprawą do mięsa i wymieszanymi przyprawami: oregano, ziołami prowansalskimi i suszoną natką pietruszki. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mace. Następnie panierujemy kurczaka w rozmąconym jajku (doprawionym) solą i pieprzem) oraz bułce tartej. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni na oleju. Podajemy z sosem czosnkowym.





1 komentarz: