zupa grochowa

 

 

 

 

Grochówka to wspaniała zupa na chłodną porę roku – sycąca, rozgrzewająca, poprawia humor.

Talerz takiej zupy wystarczy za cały obiad, zwłaszcza jeśli ugotowana jest na pysznym boczku wędzonym i podana ze złotymi skwarkami.
Spora ilość majeranku i sprawi, że zupa będzie niesamowicie aromatyczna.

 

 

 

PRZEPIS NA GROCHÓWKĘ

 

Składniki na grochówkę:

groch suchy 0,5 kg

Boczek Wędzony Paski KAMINIARZ 0,5 – 0,7 kg

ziemniaki 5 szt.

cebula 1 szt.

marchew 2 szt.

ziele angielskie 10 szt.

liść laurowy 2 szt.

majeranek 2 łyżki

sól

pieprz

Boczek Smażony Sałatkowy KAMINIARZ 100 g

 

 

 

Jak zrobić grochówkę:

Groch wsyp do miski, zalej wodą i zostaw na noc do namoczenia.

Po tym czasie, groch odsącz, przepłucz 3 razy pod bieżącą wodą, odcedź i wsyp do dużego garnka.

Do grochu dodaj boczek w kawałku, obraną i przekrojoną na pół cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew w pokrojoną w plasterki. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe.

Składniki w garnku zalej ok. 1,5-2 l wody.

Zupę zagotuj, a następnie zmniejsz grzanie i gotuj na niedużym ogniu przez ok. godzinę.

Dodaj majeranek, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Z zupy wyjmij pasek boczku i pokrój go w plastry.

Boczek Smażony Sałatkowy usmaż na skwarki.

Porcję zupy podawaj z plastrem ugotowanego boczku i skwarkami boczku smażonego.

 

 

 

Boczek jako kropka nad „i”

 

Boczek Smażony Sałatkowy to idealna „kropka nad i”, która perfekcyjnie dopełni zarówno smak jak i wygląd Twojej zupy. Natomiast Boczek Wędzony Paski jest wyjątkowo soczysty i aromatyczny. Podczas gotowania pozostałe składniki przejmą część jego smakowych walorów, a Twojej zupie nie będzie można się oprzeć. Użyj boczku parzone w pasku – jest niezwykle aromatyczny i sprawi, że twoja zupa będzie wyjątkowa.

 

Szukasz innego przepisu z boczkiem? Zajrzyj na lubienaboczku.pl

 

 

 

zupa_grochowa

 

 

 

 

 

 

 

zupa grochowa

 

 

 

 

 

zupa_grochowa_skladniki

 

 

 

 

Partnerem wpisu jest firma KAMINIARZ