Pączki




Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży 
  • 1 kieliszek spirytusu
  • marmolada
  • cukier puder
  • tłuszcz do smażenia
 Przygotowanie:
Z drożdży, mleka i pół łyżeczki cukru sporządzić rozczyn (do ciepłego ale nie gorącego mleka dodajemy cukier i pokruszone drożdże). Rozpuszczamy masło. Jaja roztrzepujemy razem z cukrem. Mąkę mieszamy z roztrzepanymi wcześniej jajami i dodajemy podrośnięty rozczyn, stopniowo dodajemy wystudzone masło i kieliszek spirytusu. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy już podrośnie robimy kulki z ciasta i wkładamy do środka marmoladę. Odkładamy nasze pączki do podrośnięcia. Gdy nam już ładnie wyrosną smażymy je w głębokim tłuszczu na złocisty kolor. Posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty