środa, 22 lutego 2017

Pizza na puszystym cieście

Sekretem dobrem pizzy jest jej ciasto. To jest bardzo smaczne, grube i puszyste.

 
Składniki:
ciasto:
25 g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody
łyżeczka cukru
3,5 szklanki mąki pszennej
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka soli

sos pomidorowy:
400g pomidorów w puszce
100g suszonych pomidorów z oliwy
70g koncentratu pomidorowego
łyżka oliwy z oliwek
średnia cebula
dwa ząbki czosnku
sól pieprz, oregano

ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
Sos: Cebule i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na łyżce  oliwy. Dodać koncentrat pomidorowy, suszone pomidory oraz pomidory z puszki wraz z zalewą. Wymieszać doprawić solą, pieprzem i oregano i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut. Całość zmiksować. Sos powinien być gesty.

W miseczce przygotować rozczyn z drożdży z cukrem i wodą. Pozostawić na około 10 minut. Mąkę przesiać przez sito, stopniowo dodawać drożdże, oliwę oraz sól. Składniki dobrze wyrobić i postawić w dużym naczyniu (ciasto zwiększy objętość ponad dwukrotnie) nasmarowanym oliwą w ciepłym miejscu na około 1h-1,5h. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i uformować dwie okrągłe pizzę. Piec w 240 stopniach C przez 10-12 minut.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly