Pudding chia

Pudding chia, znany, pyszny a co najważniejsze - zdrowy!
Można go zrobić na tysiąc sposobów - ogranicza nas tylko wyobraźnia...


Na co jednak warto zwrócić uwagę? Otóż zdecydowanie na jakość i pochodzenie magicznych nasion chia. Ja swoje nasionka dostałam w prezencie wraz z bardzo pozytywną rekomendacją firmy, z której pochodzą (firma EkoWital - klik) i muszę powiedzieć, że są faktycznie bardzo dobrej jakości. :)
Firma istnieje na rynku od 2001 roku i zajmuje się dystrybucją i importem produktów ekologicznych i naturalnych. Posiada bardzo bogatą gamę produktów, w tym o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym: produkty bezmleczne, bezglutenowe, bezcukrowe oraz specjalną ofertę dla wegan i wegetarian. Polecam Wam i firmę i produkt. A poniżej moja inspiracja na pudding chia. :)


Składniki:
1/4 szklanki nasion chia
400 ml mleka kokosowego
syrop z jeżyn
owoce: jeżyny, maliny, borówki

Wykonanie:
Wsyp do pojemnika nasiona chia, zalej je następnie mlekiem kokosowym. Wymieszaj dokładnie, odstaw na parę godzin (najlepiej na noc) do lodówki. W tym czasie możesz jeszcze 2-3 razy przemieszać nasiona z mlekiem, najlepiej widelcem.
Zmiksuj blenderem jeżyny na gładką masę. Odparuj na patelni syrop (aby był gęsty).
W pucharkach lub słoiczkach układaj kolejno: pudding chia, zmiksowane jeżyny, pudding chia, polej całość syropem. Na wierzchu ułóż owoce.
Deser nie wymaga dodania cukru - świetnie zastępuje go w moim przepisie zagęszczony syrop.
Smacznego! :)

Komentarze

  1. Ooooo myślałam, że nasiona chia trzeba gotować, żeby spęczniały. Ale jeszcze nigdy nie przygotowywałam, tylko przypuszczałam, że sposób przygotowania jest podobny do gotowania kaszy. Przepiękne zdjęcia!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz