21 lutego 2017

TRUSKAWKOWA KASZA JAGLANA


Składniki na 1 porcję:

1/2 woreczka kaszy jaglanej (50 g)
150 g truskawek (mogą być mrożone)
1 szklanka mleka 2% (ok. 230 g)
1 łyżeczka wiórków kokosowych (ok. 3 g)

1. Truskawki wyjęłam do miseczki (jeśli są mrożone to ważne żeby się troszkę rozmroziły).
2. Do garnuszka wlałam mleko i wsypałam kaszę. Gotowałam 15-20 min, aż kasza wchłonęła całe mleko i była miękka.
3. Do garnuszka z ugotowaną kaszą wrzuciłam pokrojone w ćwiartki truskawki (kilka zostawiłam do dekoracji) i wymieszałam.
4. Całość przełożyłam do szklaneczki, udekorowałam truskawkami i wiórkami kokosowymi.

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* 1 porcji:


315 kcal
12,9 g białka
7,7 g tłuszczów (w tym 4,2 g tłuszczy nasyconych)
52,8 g węglowodanów ogółem
4,4 g błonnika pokarmowego

IG** = 54 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji  = 26 (wysoki)
                                  
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
13%
Cynk
Wapń
29%
29%
Magnez28%
Żelazo19%
Witamina A
8%
Witamina E
Witamina C
5%
85%
Kwas foliowy12%
Witamina B140%
Witamina B2
Witamina B3
49%
12%
Witamina B640%
Witamina B12
38%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

1 komentarz:

  1. Super połączenie, truskawki i kokos!!! Fajnie, że podajesz również zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów!!! Szacun:-)

    OdpowiedzUsuń