wtorek, 8 marca 2016

Czebureki

Przepis rewelacja!
Szybki, a przede wszystkim orginalny!
Może troche kalorii zawiera, ale z umiarem, wszystko dla ludzi! :)



Składniki :
3,5 szk. mąki
1 szk. wody
1/2 łyżeczeki soli
1 łyżkę masła
1 jajko

Farsz:
350g mięsa mielonego
ser żółty
2 cebule
2 ząbki czosnku
3/4 szk. kefiru,
garść pietruszki
papryka czerwona
pieczarki
sól, pieprz 
majeranek

Przygotowanie:
1. Wodę z solą i masłem gotujemy do wrzenia, następnie wsypujemy 1 szk mąki i dokładnie wymieszać.
2.Odstawiamy do przestygnięcia, dodajemy jajko, resztę mąkę i mieszamy,
3. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30min.
4. Między czasie przygotowujemy farsz: cebulke podsmażamy na patelni,  dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie mięso, które doprawiamy, paprykę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki wcześniej pokrojone i ugotowane.
5. Kiedy wyrobimy ponownie ciasto, a farsz przestygnie dodajemy  do niego kefir i mieszamy.
6. Dzielimy ciasto na kulki wielkości jajka i rozwałkujemy.
7. Nakładamy plaster sera żółtego, przygotowany farsz i lepimy jak dużego pieroga.
8. Smażymy na głębokim oleju.



Świetnie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz