sobota, 23 kwietnia 2016

Kopytka z fasolką szparagową


Nudne kopytka? Nie tym razem!
Z dodatkiem fasolki szparagowej i odpowiednich ziół przybierają bardzo orginalny smak :)
Ciasto powinno być lekkie, jednak na tyle twarde, aby się nie rozpadły.
Poniżej sprawdzony przepis:

Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki krupczatki
2 jajka
2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
łyżka masła
łyżka bułki tartej
oregano
sól, pieprz
papryka słodka
1/2 ząbek czosnku
jogurt naturalny 100ml
garść fasolki szparagowej (może być mrożona)

Prygotowanie:
1.Ugotowane, ostudzone ziemniaki przepuszczam przez praske.
2.Łącze z 3 rodzajami mąki i dodaje jajka.
4. Przyprawiam ciasto łyżeczką soli i wyrabiam ciasto.
5. Odrywam porcje ciasta i formują wałki o szerokości 3-4cm.
6. Jeśli ciasto się klei,dosypuje mąki pszennej.
7.Gotować około 1 min w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia.
8. Przelewam zimną wodą.
9. Między czasie na patelni rozgrzewam masło i wrzucam fasolkę szparagową,
10. Dodaje przyprawy i bułkę tartą, aż się zarumieni.
11. Kopytka łącze z zawartością patelni i podaje z sosem czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.

Smaczego :)

WARTOŚCI ODŻYWCZE ziemniaków:
Obecność potasu, który obniża ciśnienie we krwi oraz magnezu, który jest budulcem kości i zębów;
Dostarczają niemal wszystkich witamin: A, B1, B2, B3, B6, PP i przede wszystkim wit.C;
Zawierają błonnik, który ułatwia trawienie i obniża poziom cholesterolu;
Są źródlem energii, która dostarcza skrobia;
Prawie nie zawierają tłuszczu (ok. 1%)
100g= 60/70 kcal mniej niż np banan)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz