niedziela, 15 maja 2016

Najlepsza ogórkowa


Ogórkowa, którą chyba każdy z nas pamięta z dziecięcych lat :)
Przynajmniej w moim domu pojawiała się przynajmniej raz w tygodniu.
Po 3 latach przerwy, postanowiłam odtworzyć ten smak!

Składniki:
1l bulionu (dla leniwych 10 wody+ 2 kostki rosołowe)
4-5 ogórków kiszonych+ 500ml wody z ogórków
śmietana 18%
3 marchewki
pęczek koperku
2 cebule
1 łyżka mąki

Przygotowanie:
1. Ogórki  i marchewkę zetrzeć na tarce.
2. Na patelni zeszklić cebule, dodać ogórki i łyżkę mąki.
3. Bulion połączyć z wodą z ogórków i dodać marchewkę.
4. Gotujemy przez 5-7 min, dodajemy zawartość patelni
i gotujemy do momentu miękkości marchewki.
5. Podbijamy śmietaną i doajemy pokrojony koperek.

Smacznego!


Sok, który powstaje w procesie kiszenia ogórków jest niezwykle ważny.
Zawiera bakterie probiotyczne, które przede wszystkim polecane są osobom z nietolerancją laktozy.
Ponad to poprawia stężenie lipidów we krwi. chroni organizm przed grzybicami.
W ego składzie znajdziemy również witaminy z gr.B, które poprawiają wygląd skóry czy włosów.
Regularne pice tej :wody:, wspomaga przetworzenie białek, tłuszczów i węglowodanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz