czwartek, 8 września 2016

Ucierany placek jagodowy


Składniki:
6 jajek
32dag cukru pudru
30dag margaryny
16g cukru wanilinowego
1 łyżka wódki
45dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5kg jagód

Kruszonka:
10dag margaryny
1/2 szk mąki
1/2 szk cukru
cukier wanilinowy

Przygotowanie:
1. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy margarynę, cukier wanilinowy i łyżkę wódki.
2. Między czasie przygotowujemy kruszonkę rozdrabniając w miseczce margarynę z mąką i cukrem.
3. Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do reszty składników.
4. Na koniec ubijamy pianę z 6 białek i łączymy zawartość obu mis delikatnie mieszając łyżką (pamiętamy, że zawsze to piane dodajemy do masy, nie odwrotnie!)
5. Wylewamy na przygotowaną formę i zasypujemy jagodami, lekko wbijając je do środka.
6. Posypujemy przygotowaną kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 45min.

Smacznego :)

JAGODY
Wykorzystywane między innymi jako lek na zatrucia, obecnie również duża zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetologii. Posiadają liczne wartości odżywcze, które wpływają na właściwe funkcjonowanie organizmu. Uszczelnienie naczyń krwionośnych dięki obecności wit. C, działanie przeciwbakteryjne bądź przeciwzapalne.

Składniki odżywcze: 100g
51kcal
białko 0,8g
węglowodany 12,2g
tłuszcze 0,6g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz