wtorek, 22 listopada 2016

Gołąbki z czerwonej kapusty i kaszy gryczanej


Gołąbki z czerwonej kapusty, to raczej mało spotykany widok na naszych stołach,
a całkowicie niesłusznie!
Są równie pyszne, co standardowe gołąbki, a nawet nieco udoskonalone,
bo z dodatkiem kaszy gryczanej, marchewki i pora.
Zapraszam :)

Składniki:
Mała główka czerwonej kapusty
200g kaszy gryczanej
2 duże marchewki
1/2 pora
sól, pieprz
2-3 ogórki kiszone
2 jajka
łyżka musztardy
2 łyżki oleju
300-500ml bulionu

Przygotowanie:
1. Kapuste obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i wykrawamy głąb.
2. Wstawiamy do wysokiego garnka, zalewamy osoloną wodą,
aż do pokrycia całej główki i gotujemy.
3. Między czasie delikatnie wykładamy odchodzące liście.
Czynność powtarzamy, aż do "rozebrania" całej główki.
4.Kasze gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem kostki rosołowej.
5. Marchewke obieramy i ścieramy na małych oczkach.
6. Dusimy pod przykryciem z niewielką ilością wody.
7. Dodajemy poszatkowanego pora i kontynuujemy gotowanie, aż do momentu miękkości warzyw.
8. Ogórki kiszone kroimy w kostke i dodajemy do reszty.
9. Ugotowaną kasze gryczaną łączymy se składnikami i odstawiamy do ostygnięcia,
 kiedy to się już stanie dodajemy jajka i przyprawiamy.
10. Nakładamy na liść kapusty ok. 2 łyżek farszu i zwijamy.
11. Przygotowane gołąbki układamy ciasno, jeden przy drugim w garnku i zalewamy bulionem,
 aż do przykrycia całości.
11. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min.

Polecam również przygotowanie ulubionego sosu :)
Smacznego!

CZERWONA KAPUSTA
Redukuje pozom cholesterolu.
Kiedyś stosowana przy dolegliwościach jelitowych, gastrycznych, czy układu oddechowego. Czerowna kapusta jest doskonałym źródłem magnezu, wapnia, żelaza, sodu, potasu
oraz witamin m.in. witaminy E.
Warzywo niskokaloryczne.

Wartość odżywcza 100g:
31 kcal
białko 1,4g
tłuszcz 0,2g
węglowodany 7g ( w tym błonnik 2,1g)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz