piątek, 30 grudnia 2016

2. Mleko i przetwory mleczne

Mleko i jego przetwory są produktami, które spożywamy praktycznie codziennie,
a przynajmniej powinniśmy.
Spełniają bardzo ważną rolę w żywieniu każdego człowieka, dlatego tak ważne jest, aby mieć tego świadomość.
- podgrupy:  różne gatunki mleka, napoje fermentowane jogurt, kefir), sery twarogowe, podpuszczkowe dojrzewające, topione
- 100g produktu dostarcza 39-64 kcal (wartość energetyczna zależna od zawartości  tłuszczu)
- cenne źródło białka o wysokiej wartości biologicznej, w mleku (3%)
- natomiast w serach zawartość jest nieco inna:
ser twarogowy zawiera 10-21%, podpuszczkowe natomiast aż 20-40%!
- tłuszcz występujący w mleku waha się w ilościach 0,5-3% (łatwo przyswajalny)
- warto wspomnieć również o cukrze  mlecznym, który znajduje się w mleku- laktoza  (5%)
- dostarcza wit. z grupy B, witaminę A i D
- zamiana produktów: 100g mleka odpowiada
100g kefiru, jogurtu
10g sera topionego/podpuszczkowego
15g mleka w proszku
15g sera twarogowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz