piątek, 17 lutego 2017

Flądra pieczona


Nawiązując do 4 grupy produktów spożywczych, o dziwo ryba!
Flądra pieczona z cytrusami i podana z kaszą gryczaną.

Składniki:
-3szt flądry
-sok z połowy cytryny
-4 łyżki oliwy
-sól, świeżo mielony pieprz
-100g kaszy gryczanej
-1/2brokuła
-2 łyżka masła

Przygotowanie:
1. Flądrę opruszyć solą i pieprzem z każdej strony,
ułożyć w naczyniu żaroodpornym (posmarowanym łyżką masłą).
2. Odstawiamy na 1,5h do lodówki.
3. Kasze gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
4.Brokuł kroimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie.
5. Na rozgrzanej patelni roztapiamy pozostałe masło, podsmażamy ugotowany brokuł,
dodajemy kasze.
6. Rybę polewamy sokiem z cytryny połączonym z oliwą, pieczemy przez ok. 30min w piekarniku rozgrzanym do 180'C, do momentu aż się zarumieni.

Smacznego!

FLĄDRA:
-przede wszystkim źródło wielonasyconych kwasów omega-3 i -6 (obniżenie poziomu lipidów we krwi, usrawnia pracę serca, wyrówanie ciśnienia)
- źródło wit. D, A, E
- nieskokalorycza
- wartość odżywcza (100g):
70/100 kcal
B: 12g
T: 1,9g
W: 0g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz