Smaczne domowe, zwykłe drożdżówki, które warto sobie upiec i skosztować.
--
CIASTO: 1 kg mąki typ 450 , 480 ewentualnie 650, 40-50 g świeżych
drożdży, 1 szklanka cukru, 2 szklanki ciepłej wody, szczypta soli.
*** opcjonalnie dodaj 1/2 szkl. oleju roślinnego i 2 jajka...ale wówczas mniej wody...
(ja zrobiłem z tego co akurat miałem bez wychodzenia specjalnie po zakupy...)
W dużej misce- do wody wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 4 łyżki
(ja zrobiłem z tego co akurat miałem bez wychodzenia specjalnie po zakupy...)
W dużej misce- do wody wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 4 łyżki
mąki, potem wymieszane i przykryte odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia.
Następnie do wyrośniętego zaczynu wsypujemy przesianą mąkę, cukier,szczyptę
soli i mieszamy całość łyżką do połączenia składników, wówczas dopiero ręką
wyrabiamy ciasto, żeby odchodziło od ręki i od miski, przykrywamy na 30 min.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy w celu pozbycia się gazów, dzielimy na
dwie części, wałkujemy na 4-5mm /wycinamy krażki jak na pierogi i
wlepiamy wcześniej przygotowanego banana/ słupki wysokości 2-3 cm ...
Potem układamy na blaszkę do pieczenia i smarujemy (lub nie) mlekiem.
Pieczemy ~ 20 min, w rozgrzanym piekarniku, góra/dół 180-200 st. C
Ponieważ ciasto jest uniwersalne, to gdy zabraknie nam bananów, możemy
włożyć coś innego..... śliwki, truskawki, jagody czy dżem, konfiturę lub
inne przetwory, ja użyłem domowego dżemu z czarnego bzu.
--
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz