niedziela, 17 kwietnia 2016

Bułki z bananami

Smaczne domowe, zwykłe drożdżówki, które warto  sobie upiec i skosztować.


--


CIASTO:  1 kg mąki typ 450 , 480 ewentualnie 650, 40-50 g świeżych 
drożdży,  1 szklanka cukru, 2 szklanki ciepłej wody,  szczypta soli.
*** opcjonalnie dodaj 1/2 szkl. oleju roślinnego i 2 jajka...ale wówczas mniej wody...
(ja zrobiłem z tego co akurat miałem bez wychodzenia specjalnie po zakupy...) 

 W dużej misce- do wody wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 4 łyżki 
mąki, potem wymieszane i przykryte odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia.

Następnie do wyrośniętego zaczynu wsypujemy przesianą mąkę, cukier,szczyptę
 soli i mieszamy całość łyżką do połączenia składników, wówczas dopiero ręką 
 wyrabiamy ciasto, żeby odchodziło od ręki i od miski, przykrywamy na 30 min. 


Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy w celu pozbycia się gazów, dzielimy na
dwie  części, wałkujemy na 4-5mm /wycinamy krażki jak na pierogi i 
wlepiamy wcześniej przygotowanego banana/ słupki wysokości 2-3 cm ...
Potem układamy na blaszkę do pieczenia i  smarujemy (lub nie) mlekiem.
Pieczemy ~ 20 min, w rozgrzanym piekarniku, góra/dół 180-200 st. C


Ponieważ ciasto jest uniwersalne, to gdy zabraknie nam bananów, możemy
 włożyć coś innego..... śliwki, truskawki, jagody czy dżem, konfiturę lub
 inne przetwory,  ja użyłem domowego dżemu z czarnego bzu. 


--


--


Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz