Przejdź do głównej zawartości

Makaron kokardki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Makaron kokardki z kapustą i pieczarkami


Dzień dobry kochani

Przepraszam za tygodniową nieobecność, jednak miałam małe problemy techniczne, a i w domku dorwało nas choróbsko.

Dużo zaległości, przepisy spisane na kartkach czekają na publikację, a dzisiaj jak na razie podzielę się z wami przepisem na pyszny makaron z kapustą i pieczarkami, hmm w sumie to danie jest tak proste w wykonaniu więc na pewno nikt nie będzie miał problemów z jego wykonaniem. 

A smaki? Jedni lubią z dużą ilością kminku inni wolą bez, u mnie jest wyśrodkowane, a by wszystko idealnie się komponowało. 

Jeśli użyjemy makaronu bez dodatku jajek, danie będzie również wegańskie.

Zapraszam ...



Przepis: (dla 4 osób)

Składniki:

400 g makaronu kokardki

500 g kapusty kiszonej

500 g pieczarek

1 duża cebula

sól, pieprz, majeranek, mielony kminek, chilli, 

2 liście laurowe, 4 ziela angielskie

oliwa z oliwek

dodatkowo olej do smażenia 

Wykonanie:

1. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. 

 Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. 

2. Cebulę smażymy do zeszklenia, dodajemy pieczarki i smażymy na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem. 


3. Kapustę kiszoną odcedzamy, szatkujemy, zalewamy nie wielką ilością wody, tylko tyle aby lekko zakryć kapustę. Dodajemy listki laurowe, ziela angielskie i odrobinę soli,  gotujemy do miękkości około 20 minut. 

4. Gotową kapustę odcedzamy dodajemy usmażone pieczarki z cebulką.

5.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu, ale tylko al'dente. 



6. Do kapusty z pieczarkami dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy wedle uznania kminkiem, majerankiem, pieprzem, solą i odrobiną chilli. Dodajemy około 1 łyżki oliwy z oliwek. 


7. Całość jeszcze podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. 






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...