KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z ŁOSOSIEM I SELEREM NACIOWYM


Prosty, świetny przepis na pełnowartościowy posiłek. Z kaszą gryczaną, łososiem i selerem naciowym. Z dodatkiem podsmażonych plasterków czosnku i pesto z natki pietruszki. Do szybkiego przygotowania na jednej patelni z ogólnie dostępnych składników.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1/2 szklanki (100 g) kaszy gryczanej 
  • 1 szklanka gorącej wody lub bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 200 g filetu z łososia
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała cebula (czerwona lub biała)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
PESTO Z NATKI PIETRUSZKI
  • mały pęczek natki pietruszki (tylko listki)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku / starty na tarce
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska, pieprz
PRZYPRAWY: sól morska, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
WYKONANIE
  • KASZĘ GRYCZANĄ wsypujemy rondelka, dodajemy 1/2 łyżki masła i podsmażamy często mieszając, przez około 2 minuty. Zalewamy gorącą wodą lub bulionem i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy bez mieszania przez około 10-12 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Wyłączamy ogień, zostawiamy kaszę pod przykryciem na 15 minut. Zdejmujemy pokrywkę, zostawiamy kaszę do całkowitego przestygnięcia. Lekko solimy, spulchniamy widelcem.
  • PESTO Z NATKI PIETRUSZKI: Listki natki pietruszki bardzo drobno siekamy i mieszamy ze startym czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.  
  • ŁOSOSIA kroimy w kostkę 2x2 cm, cebulę w drobną kostkę, czosnek w plasterki, łodygę selera w plastry. Skórkę pomidora nacinamy na krzyż i zanurzamy na 2 minuty we wrzątku. Zdejmujemy skórkę, kroimy w grubą kostkę.
  • Na dużej patelni na pozostałym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek i seler naciowy. smażymy 5 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pokrojonego pomidora. Doprawiamy solą, pieprzem, chili, papryką i oregano.  Smażymy przez 3 minuty. Zgarniamy warzywa na bok patelni, a wolne miejsce wkładamy łososia. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy po około 2 minuty z każdej strony, tylko do czasu, aż mięso zmieni kolor na różowy. Dodajemy kaszę, delikatnie mieszamy i krótko podgrzewamy. Przed podaniem skrapiamy pesto pietruszkowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz