widzet

poniedziałek, 20 lutego 2017

Wegańskie pączki

Wegańskie pączki

Tłusty czwartek tuż tuż, więc warto zjeść małe co nieco. Najbardziej popularne są oczywiście pączki i faworki. O ile w większych miastach w wege knajpach można takowe kupić, o tyle nie zawsze i wszędzie każdemu chętnemu się to uda. Można za to zrobić własne w domowym zaciszu i zajadać do woli (nie tylko w tłusty czwartek) :)

Wegańskie pączki

Przepis na ok. 8-9 sztuk

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka mleka sojowego(u nas naturalne, słodzone)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej + odrobina do podsypania 
  • ok. 35 g (ok. 1/3 opakowania) świeżych drożdży
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Na wierzch: cukier puder lub lukier

Lukier:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki gorącej wody

 
Wegańskie pączki

Przygotowanie:

(uproszczona instrukcja obrazkowa poniżej)
  1. Na początku robimy zaczyn - odrobinę mleka sojowego (dosłownie 3-4 łyżki) podgrzewamy chwilkę, aby było ciepłe (nie gorące, inaczej drożdże nie urosną; najlepiej sprawdzić temp. palcami czy jest okej). W mleku sojowym rozpuszczamy pół łyżeczki cukru i mieszamy. Dodajemy drożdże i mieszamy, aż się dokładnie rozpuszczą. Teraz czekamy ok 5-10 minut, aż urosną.
  2. Resztę mleka przelewamy do garnka i również odrobinę podgrzewamy (tak jak wyżej, ma być ciepłe, a nie gorące), rozpuszczamy w nim resztę cukru. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży i całość mieszamy. 
  3. Mąkę przesiewamy  przez sitko, dodajemy do niej przygotowane chwilę wcześniej mleko z drożdżami i dokładnie mieszamy. Jeżeli nasze ciasto jest zbyt lepiące podsypujemy odrobinę mąki. Na koniec dodajemy olej. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto ma być miękkie i  ładnie odchodzić od rąk. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia. 
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy/stole. Grubość rozwałkowanego ciasta powinna mieć ok. 1 cm. Wykrawamy szklanką okrągłe formy. Przykrywamy ponownie ściereczką i czekamy aż wyrosną ok. 60 minut. 
  5. Wyrośnięte ciasto smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju (potrzebujemy ok 300-400 ml) z dwóch stron. Pączki szybko się rumienią, więc trzeba uważać, żeby się nie spaliły. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym.
  6. Gdy wystygną nadziewamy je szprycą ulubioną masą - może być budyniowa, różana, u nas zagościły powidła śliwkowe. 
  7. Gotowe pączki dekorujemy na wierzchu lukrem (rozpuszczamy cukier puder z wodą) lub posypujemy zwykłym cukrem pudrem. Wedle uznania! 

Smacznego!

Maugo&Paszko

Wegańskie pączki

Wegańskie pączki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz