poniedziałek, 20 lutego 2017

Faworki

Faworki zwane inaczej chrustami są nieodłącznym znakiem, że zbliża się Tłusty Czwartek. Dawno ich nie robiłam chociaż ich wykonanie nie wymaga zbyt dużo czasu. Po przepis sięgnęłam do troszkę zapomnianej "Kuchni Polskiej", która jest u nas w domu odkąd sięgam pamięcią.

FAWORKI (CHRUSTY)

Składniki:
200 g mąki
3 łyżki śmietany
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
1 łyżeczka spirytusu
tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy bardzo cienko, a następnie wycinamy z niego prostokąty o szerokości ok. 2-2,5 cm. Środek każdego nacinamy niewielką kreską.  Jeden koniec prostokąta przekładamy przez nacięcie do środka i wywijamy na zewnątrz. Gotowe faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz