RESIDENT EVIL VII – FLACZKI (ZUPA)

Uwaga – wpis zawiera krwawe sceny!

Resident Evil VII Biohazard to gra z gatunku tych, przy których gracze o znacznie mniej stalowych nerwach (oprócz sprzętu do grania) potrzebują zapewne także dodatkowej pary bielizny na zmianę. Ta część słynnej serii umiejętnie serwuje elementy survivalu horroru, gdzie klimat można ciąć nożem. Mamy tu praktycznie wszystko, co zadowoli każdego wielbiciela gier z grozą na czele – mroczne lokacje, porąbaną rodzinkę, liczne łamigłówki oraz tajemnicę do rozwikłania, a także arsenał narzędzi i broni, które pomogą nam przebrnąć przez cały ten koszmar. Nie wspominając już o obrzydliwościach, które są serwowane naszym oczom – mnóstwo krwi i bebechów na pewno spodoba się fanom gore.

Jeśli jesteśmy już przy obrzydliwościach, to na pewno scena z kolacją u rodzinki Bakerów przyprawi niejednego wrażliwca o mdłości. Bohater, w dość oryginalny sposób zaproszony i „usadzony” przy dość niechlujnym stole, jest ugoszczony strawą oraz ma wątpliwą przyjemność oglądania dantejskich scen przy tej rodzinnej uczcie. Reszty nie będziemy zdradzać – koniecznie musicie zagrać sami 😉

resident-dinner
Pyszna kolacja z oryginalnej stylizacji… [źródło grafiki: http://residentevil7.com/]

Niemniej, postanowiliśmy przygotować potrawę, która wyglądem przypomina to, czym Marguerite Baker uraczyła bohatera gry. Od razu do głowy przyszła nam zupa, podawana na polskich stołach – czyli flaki. Naszą wersję podkręciliśmy kilkoma sztuczkami zdradzonymi przez babcię i musimy przyznać, że pomimo dość obrzydliwego składu ta zupa naprawdę dobrze smakuje! Pierwszy raz staraliśmy się, żeby zdjęcie zamiast zachęcać, odrzucało. Jeśli jednak nadal macie odwagę spróbować takich rarytasów, to zapraszamy do eksperymentów i komentowania rezultatów :D.

PS1 Przy okazji wzięliśmy udział w konkursie PlayStation Polska na ujęcie w stylu kolacji u Bakerów, stąd pad do grania na zdjęciu.

PS2 Wyjątkowo nie zamieściliśmy zdjęć z przygotowań (z rozpędu zapomnieliśmy je zrobić…). W grze nasz bohater jest dosłownie przytwierdzony do krzesła, także nie bardzo mógł podejrzeć, jak przebiega proces gotowania przez Marguerite. W sumie, może to nawet i lepiej…

PS3 Przy realizacji zdjęcia nie ucierpiał żaden człowiek, ani jego ręka 😀

Resident Evil VII - flaki
ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
298 kcal | 33,5 g białka | 6,0 g węglowodanów | 15,7 g tłuszczu
FLAKI
RESIDENT EVIL VII
zupa z podrobów z grzybami

30 min
2 h (gotowanie)
31 zł
6 porcji
łatwe
POTRZEBUJESZ

  • miska
  • duży garnek
  • ostry nóż
  • Składniki Koszt
    flaki wołowe, świeże, lub już obgotowane i pokrojone [500g] 8 zł
    żołądki z indyka [400g] 6 zł
    żeberka wieprzowe [300g] 5 zł
    boczniaki – 1 tacka [200g] 5,50 zł
    cebula – 1 szt. [100g] 0,20 zł
    seler – 1 szt. [300g] 2 zł
    pietruszka – 2 szt. [160g] 0,70 zł
    por – 1 szt. [200g] 1,80 zł
    marchew – 2 szt. [150g] 0,40 zł
    ziele angielskie – 4 szt. 0,10 zł
    liść laurowy – 2 szt. 0,10 zł
    pieprz czarny, w całości – 8 szt. 0,10 zł
    papryka słodka – 1 łyżeczka 0,10 zł
    papryka ostra – 1 łyżeczka 0,10 zł
    przyprawa do flaków – lub imbir + gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka 0,30 zł
    majeranek suszony – 1 łyżka 0,10 zł
    sól 0,10 zł
    koncentrat pomidorowy – 1 łyżka [opcjonalnie] 0,20 zł
    Razem 31 zł

    © nerdskitchen.pl

    PRZYGOTOWANIE


    1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW (5 min)

    Jeśli macie flaki w całości, to umyjcie je, pozbawcie wszelkich błonek i pokrójcie w paski o szerokości ok. 1 cm. Selera, pietruszkę oraz marchew obierzcie i pokrójcie w kostkę (o boku 1 cm) lub cienkie paseczki, natomiast cebulę w piórka. Por oczyście z wierzchnich liści i przekrójcie na pół. Boczniaki oraz żołądki dokładnie umyjcie (usuńcie z nich też wszelkie błonki) i pokrójcie w taki same paski, jak flaki.

    2. OBGOTOWYWANIE FLAKÓW (40 min)

    Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone flaki oraz żołądki. Zagotowujemy wodę, gotujemy przez 20 min – wylewamy wodę i powtarzamy cały proces jeszcze co najmniej raz. Służy on pozbyciu się nieprzyjemnego zapachu i smaku z flaków (jeśli macie już kupne, sparzone flaki, wystarczy obgotować je raz dla pewności).

    3. GOTOWANIE ZUPY (1-1,5 h)

    Obgotowane flaki z żołądkami przekładamy do czystego garnka. Dodajemy boczniaki oraz pokrojone w mniejsze kawałki żeberka. Pokrojone warzywa (oprócz pora, którego wrzucamy od razu w całości do garnka) obsmażamy chwilę na patelni na odrobinie oleju i także dodajemy do garnka. Zalewamy wszystko świeżą wodą lub bulionem nieco ponad poziom składników, dodajemy przyprawy i gotujemy całość do miękkości mięsa oraz podrobów, pod przykryciem na małym ogniu.

    4. ZAGĘSZCZANIE ZUPY (5 min)

    Zupa powinna być gęsta i wyrazista w smaku, więc w razie potrzeby wsypujemy więcej przypraw. Warto dodać też 1 łyżkę podsmażonego na patelni koncentratu pomidorowego oraz nieco zasmażki (1 łyżka mąki podsmażona na 1 łyżce masła do lekkiego zarumienienia). Żeberka można wyjąć i oddzielić od nich mięso, które ponownie wrzucamy do zupy. Przed podaniem pozbywamy się pora oraz liści laurowych i ziela.

     


    PODANIE


    Zupę podajemy z pajdą chleba. Wielbiciele ohydnie wyglądajacych zup będą zachwyceni.
    Sprawcie sobie zatem ucztę na miarę kolacji z Bakerami!

    Resident Evil VII - flaki

    * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

    *czcionka wykorzystana na zdjęciu pochodzi z http://www.dafont.com/monofonto.font

    Scroll to top