sobota, 18 lutego 2017

Sałatka z kurczakiem

Lubię te popołudnia kiedy mogę zamknąć się w kuchni i rozpocząć spektakl improwizacji kulinarnych. Tym razem padło na sałatkę. 


Do jej przygotowania potrzebujemy:
1 opakowanie mixu sałat z roszponką
1 filet z kurczaka
1 opakowanie mozzarelli
5 suszonych pomidorów
2 garstki pestek dyni
sól, pieprz, papryka słodka
1 łyżka oleju kokosowego

sos
4 łyżeczki musztardy francuskiej
3 łyżeczki miodu
1 łyżeczkę oliwy z oliwek
1 łyżeczkę soku z cytryny
1 ząbek czosnku

Na patelce rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy kurczaka pokrojonego w dużą kostkę. W trakcie smażenia przyprawiamy kurczaka solą, pieprzem i papryką. Sałatę płuczemy na sicie i wrzucamy do miski. Pomidory kroimy na plasterki, a mozzarellę w kostkę i wrzucamy na sałatę. Następnie dodajemy kurczaka. Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez 30 sekund, a następnie wrzucamy na kurczaka. Sałatka gotowa, teraz czas na sos. 

Do kubka wlewamy musztardę, miód, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Czosnek przeciskamy przez praskę. Całość mieszamy rozgniatając trochę ziarnka gorczycy. Połączenie gorzkiego smaku musztardy ze słodkim smakiem miodu i kwaśnym cytryny sprawia, że kubki smakowe szaleją z zachwytu. Przynajmniej moje, ale uwierzcie Wasze też pokochają to połączenie.

Wystarczy raz spróbować tej sałatki z tym sosem i gwarantuję Wam, że na długo zagości ona w waszych kuchniach. 
Są to smaki warte poznania :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz