CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI




Wilgotne, mięsiste i pełne smaku ciasto czekoladowe z burakami. Długo pozostaje świeże, nie tracąc nic ze swojej wilgotności.
Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, można rozłożyć je w czasie i dzień wcześniej upiec lub ugotować buraki, a po ostudzeniu zblendować z olejem.
Wszystkie składniki wystarczy krótko wymieszać ze sobą, nie trzeba ubijać, ani ucierać.
------------------------------------------------
SKŁADNIKI
CIASTO
  • 300 g buraków / ugotowanych lub upieczonych 
  • 240 ml oleju
  • 4 jajka
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 300 g cukru
  • ziarenka wyłuskane z laski wanilii
POLEWA
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka oleju np. kokosowego
WYKONANIE
  • CIASTO: Formę keksową o średnicy 9x27 cm o pojemności 2 l. dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 160 ℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Buraki kroimy w kostkę i razem z olejem i wanilią dokładnie blendujemy lub rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy do dzieży miksera.
  • Miksujemy stopniowo dodając po jednym jajku.
  • Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dosypujemy cukier, dokładnie mieszamy. Dodajemy masę buraczaną i delikatnie i krótko mieszamy. Tylko do połączenia składników. Przekładamy do formy i pieczemy 60 minut.
  • Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie na około 30 minut do lekkiego przestygnięcia.  Ostrożnie wyjmujemy na kratkę.
  • POLEWA: Śmietankę przelewamy do rondelka i mocno podgrzewamy (prawie do zagotowania). Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i olej. Mieszamy rózgą do połączenia składników w gładką, lśniącą masę. Łyżką wykładamy na ciasto i dokładnie rozprowadzamy. Podajemy z powidłami śliwkowymi i opcjonalnie także z kleksem bitej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz