2/16/2017

Super food na śniadanie - budyń jaglany z rokitnikiem, galaretką z granatu, awokado i kurkumą

Słoneczne i zdrowe śniadania powinniśmy jadać przez cały rok, zwłaszcza zimą, kiedy słońca jak na lekarstwo a owoce i warzywa w sklepach pozostawiają wiele do życzenia. Jak więc je skomponować, żeby dostarczyć sobie jak najwięcej odpowiednich substancji odżywczych, które pozwolą nam na długo zachować energię i wpłyną pro zdrowotnie na nasz organizm? Dietetycy twierdzą, że do przygotowania jednego posiłku powinniśmy użyć tyle składników ile zmieści nam się w dwóch dłoniach. To dobry powód żeby świadomie dobierać to co wyląduje na naszym śniadaniowym talerzu :)

Dziś proponujemy śniadanie w towarzystwie samych gwiazd, bez mąki i bez cukru. Podstawa to budyń jaglany odkwaszający organizm, przeciw zapalna kurkuma i cynamon, zdrowe tłuszcze - olej kokosowy i awokado, galaretka z soku z granatów, która działa antyrakowo i utrzymuje nasze serce w dobrej kondycji, no i rokitnik naładowany witaminami C, E i K, którego lista zasług dla naszego organizmu jest tak długa, że powinien na stałe trawić do codziennej diety. 
Do niedawna zdobycie rokitnika lub jego przetworów graniczyło z cudem. Najczęściej były to konfitury składające się z cukru z dodatkiem owoców. Teraz w sklepach znajdziecie bardzo dobrej jakości dżemy prozdrowotne Łowicz z owoców rokitnika, dzikiej róży lub czarnego bzu z cukrami pochodzącymi z owoców. No cóż, można je bezkarnie wyjadać łyżeczką ze słoiczków :)

Śniadanie można podać w miseczkach lub zabrać do pracy w słoiku. W wersji domowej fajnie wygląda w wydrążonych smoczych owocach. Przybraliśmy je krystalizowanymi kwiatami fiołków z naszego ogródka, z których możecie zrezygnować.

Smacznego :)


Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 2
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Budyń jaglany:
  • 500 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego
  • 60 g płatków jaglanych
  • 4 łyżki dżemu z owoców rokitnika Łowicz
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
Galaretka z granatu:
  • 250 ml soku z granatów
  • 1/3 łyżeczki agar agar
Do podania:
  • 2 pitaje 
  • 1 awokado
  • garść urażonych chipsów z kokosa*
  • świeże zioła
  • jadalne kwiaty

Przygotowanie:

Galaretka z granatu:
  1. Sok z granatów wymieszaj z agarem, doprowadź do 90 st. C, przelej do foremki lub do szerszego talerz i odstaw na 10 minut do lodówki. Po stężeniu pokrój w kostkę.
Budyń jaglany:
  1. Mleko migdałowe wymieszaj z płatkami jaglanymi, olejem kokosowym, cynamonem i kurkumą, gotuj na wolnym ogniu 5 minut mieszając od czasu do czasu. 
  2. W między czasie owoce pitaji przetnij wzdłuż na pół i wydrąż przy pomocy kulkownicy. Awokado obierz i pokrój w kostkę.
  3. Budyń zdejmij z ognia i wymieszaj z dżemem z rokitnika, jeśli chcesz uzyskać aksamitną konsystencję zmiksuj go blenderem. 
  4. Budyń przełóż do wydrążonych owoców, miseczek lub słoików, na wierzchu połóż kulki pitaji, awokado, galaretkę z granatów i chipsy kokosa.
  5. Przybież świeżymi ziołami lub jadalnymi kwiatami (opcjonalnie). 

* Domowe chipsy z kokosa - z rozłupanego kokosa wytnij koprę (miąższ) przy pomocy małego noża, potnij na plasterki obieraczką do warzyw, piecz 20-25 minut w 150 stopniach (do lekkiego zrumienienia), wystudź, przechowuj w szczelnym pojemniku 



1 komentarz:

  1. Pięknie to wygląda! Oj zjadłoby się :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger