Faworki bezglutenowe


                  Na zbliżający się tłusty czwartek nie ma nic lepszego jak kruche, bardzo smaczne faworki. Nie ukrywamy, że bardzo je lubimy. Jest to wersja z mąką bezglutenową. Przekonałam się i bardzo często korzystam z uniwersalnej mąki firmy Schar.  Jaka nazwa się u Was przyjęła: chrusty czy faworki? Zapraszamy.



Składniki:

 - około 2 pełne szklanki mąki
- 30g masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 220 ml gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- cukier puder do posypania





Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło, żółtka sól, ocet i śmietanę.
  2. Wszystko dokładnie zagniatamy tworząc jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo jest klejące należy dosypać mąki. Jeśli za twarde to dodajemy śmietany. 
  3. Ciasto rozwałkujemy na cienkie placki. Wycinamy pasy, które kroimy na mniejsze kawałki. 
  4. Po środku robimy nacięcie. Jeden brzeg ciasta przekładamy przez środek nacięcia.
  5. Faworki smażymy z obu stron na złoty kolor.  Usmażone faworki odsączamy na papierowym  ręczniku. 
  6. Kiedy faworki przestygną posypujemy je cukrem pudrem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz