środa, 15 lutego 2017

CHILI CON CARNE



Chili con carne darzę taką estymą jak Trump swój wieżowiec :) I muszę Wam powiedzieć, że to porównanie jest jak najbardziej na miejscu. Bo chili con carne to nie jest potrawa meksykańska, ba jest na wskoś amerykańska, zaryzykuję nawet stwierdzenie, że jest bardziej popularna niż hamburgery w USA. Podróżując po południowych Stanach często jadałam w deli, czasami zdarzały się fast foody... i wiecie co wszędzie było chili con carne, tam nazywane po prostu chili. I choć wszystkie składniki są bardzo meksykańskie, to z Meksykiem te danie ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią ;)



SKŁADNIKI:

- 1  mielonej wołowiny
- 4 puszki krojonych pomidorów (a jeśli sezon to 1 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę)
- 2 puszki czerwonej fasoli z puszki (odsączonej)
- 3 duże cebule (pokrojone w kostkę)
- 15 ząbków czosnku (posiekane)
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 papryczka chili (drobno posiekana)
- 4 czerwone papryki
- garść posiekanej kolendry
- 1 czerwona cebula (drobno posiekana)
- 80 ml oleju rzepakowego

ROZGRZEJ DUŻĄ PATELNIĘ, wlej olej (zostaw odrobinę), gdy się mocno rozgrzeje wrzuć cebulę, po chwili czosnek, sól i kmin rzymski, duś przez chwilę- do momentu kiedy cebula będzie szklista, a kmin i czosnek będą intensywnie pachnieć. Następnie dodaj wołowinę, mieszaj bardzo intensywnie kilka minut do momentu kiedy cała wołowina będzie przesmażona. Dodaj pomidory i chili, zredukuj temperaturę i duś przez około 30 minut.

PIEKARNIK ROZGRZEJ DO maksymalnej temperatury, w międzyczasie czerwone papryki rozkrój na pół i pozbaw ich gniazd nasiennych, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wysmaruj olejem i posyp solą, wstaw do nagrzanego piekarnika. W momencie kiedy skórka papryki będzie czarna przełóż ją do spożywczego worka strunowego i zamknij.

DODAJ FASOLĘ DO mięsa i pomidorów, mieszaj co jakiś czas przez 40 minut. Sos powinien dość solidnie się zredukować, jeśli będzie go za mało, podlej wodą i mieszaj od czasu do czasu.

PAPRYKI PO OKOŁO 15 minutach powinny być zaparzone, delikatnie zdejmij skórkę starając się ich nie uszkodzić, pokrój na wąskie paseczki.

SPRÓBUJ, CZY chili con carne jest odpowiednio doprawione, w razie potrzeby dodaj chili lub soli. Gotowe danie podawaj z paskami pieczonej papryki i posypane kolendrą. Jako dodatek bardzo popularne są nachosy lub ryż smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz