W dzisiejszych czasach jedzenie nie tylko musi być smaczne. Chociaż to jest najważniejsze. Musi wyglądać. Ma cieszyć oczy, ma być ładne. Czekoladowo - kokosowa komosa ryżowa z dodatkiem dżemu z czarnego bzu, by nieco przełamać słodycz tego dania, to śniadanie idealne. Dekoracja w postaci truskawek, mango, jagód goji czy kokosa tylko podkreśla smak tego przepysznego dania. Pełnowartościowy posiłek, który da Tobie masę energii na resztę dnia. A do tego same prozdrowotne składniki, które spowodują, że nie tylko zjesz pyszne śniadanie ale i zapewnisz swojemu organizmowi zdrowie bo dostarczysz mu pełnowartościowe składniki odżywcze. 

Składniki (na 2 porcje):



  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych 
  • 50 gram czekolady deserowej 
  • 2 łyżki dżemu z owoców Czarny Bez
  • opcjonalnie 1 łyżka syropu klonowego 
Dodatkowo:
  • garść truskawek 
  • 1/2 mango 
  • garść jagód goji 
  • garść płatków kokosa 
Komosę ryżową razem z wiórkami kokosowymi gotuję w mleku oraz mleku koksowym do wchłonięcia całego płynu. Na koniec dodaję czekoladę oraz dżem Łowicz 100% z owoców czarnego bzu. Jeśli jest taka potrzeba to dodaję syrop klonowy. Gotową komosankę przekładam do miseczek. Danie dekoruję pokrojonymi truskawkami, mango, jagodami goji oraz płatkami kokosa. Podaję od razu. 

Smacznego, Klaudia. 




Brak komentarzy