środa, 15 lutego 2017

Pisklę kurczaka w Peri -Peri na puree z groszku z glazurowanymi warzywami i faszerowaną pieczarką




Pisklę w Peri-Peri
ViolaPassion


Wspaniała Walentynkowa kolacja .
Miała być w restauracji z GWIAZDKĄ MICHELIN.
Ale pochorował nam się synek .
Więc to była "moja gwiazdka"
Dla mojej Walentynki .
peri-peri
ViolaPassion




Składniki 2 osoby
1 pisklę kurczaka do 480 g.
1 łyżka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku przetartego przez praskę
2 łyżki przyprawy Peri-Peri albo sos o tej samej nazwie

Pieczarki:
2 duże pieczarki +ząbek czosnku przetarty przez praskę
4 małe pieczarki po tarkowane na małych oczkach
1 łyżka oliwy z oliwek
20 dag sera tartego drobno- najlepiej mieszanka (cheddar ,parmesan, gołda)
3 łyżki dowolnego serka topionego ja użyłam  ze szczypiorkiem
3 szklanki groszku zielonego może być mrożony
Mieszanka młodych warzyw typu baby (marchew , groszek ,kukurydza)
4 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
wedle uznania troszkę czarnuszki do puree



Groszek gotujemy w osolonej wrzącej wodzie około 3-4  minut odcedzamy studzimy i przekładamy do miski blendera.
Ja niczego nie dodaje prócz soli żadnego czosnku , śmietany czy masła jedynie kilka listków mięty bezpośrednio do miski. Posypując czarnuszką bezpośrednio już na talerzu .

Kurczaczka kroimy na pół pozbawiając go kości kręgosłupowej ,oczyszczamy z błonek , podrobów i osuszamy .
Sposób i zdjęcie tutaj

Nacieramy czosnkiem ,posypujemy sola, pieprzem ,papryką
Wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy 30minut w 180C
Następnie polewamy sosem Peri-Peri bądź sucha przyprawą  i pieczemy 10 - 12  minut.
Jeśli używamy sosu zmniejszamy temp. do 150 C ponieważ sos może nam się dosłownie spalić.
W między  czasie zabieramy się za pieczarki musimy usunąć "nogę" , oczyścić grzybki umyć i wysuszyć.
Robimy farsz:   oliwa z oliwek ,czosnek ,mieszanka serowa ,ser topiony i tarte pieczarki
mieszamy w misce i mieszamy tak by wszystko połączyć prószymy solą i pieprzem .
Faszerujemy duże kapelusze
Następnie pieczemy 20-25 minut również w 180C
Gdy wszystko mamy w piekarniku śmiało możemy się wziąć warzywa
I ich glazurowanie.Co to znaczy?
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania