2/14/2017

Fried Rice Chicken - smażony ryż po tajsku

Jakiś czas temu mieliśmy okazję uczestniczy w warsztatach kulinarnych dla finalistów konkursu dla blogerów House of Asia. Chef Pong Aroonsang pokazał nam kila tajskich klasyków i nie bylibyśmy sobą gdybyśmy się nimi nie podzieli z Wami ;) 
Jako pierwszy na patelnie poszedł smażony ryż. W internecie znajdziecie wiele sposobów na ten tajski fast food jednak my polecamy zacząć od tej podstawowej wersji, bo nie ma to jak pozyskiwać wiedzę u źródła :)  Ryż przygotowany z szefem nie różnił się od naszego pierwszego ryżu, przygotowanego na warsztatach w Chiang Mai w Tajlandii, poza tym, że ten drugi był podany z tajskimi sosami, które niezależnie od regionu zawsze stoją na stolikach i pozwalają dosmaczyć podane potrawy i dopasować do indywidualnych upodobań. Przepis na tajski sos chili zajdziecie tutaj>>>  


Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 2

Składniki:
  • 1 pierś kurczaka pokrojona w plastry
  • 1 miska ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego
  • 1/2 marchewki grubo posiekanej
  • 1/4 cebuli grubo posiekanej
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 dymka pokrojona w 2 cm kawałki
  • ogórek
  • 1/4 pomidora pokrojonego w plastry
  • jasny sos sojowy
  • sos rybny
  • limonka
  • biały pieprz
  • olej
  • cukier kokosowy lub inny


Przygotowanie:
  1. Kurczaka oczyść z błon i tłuszczu, pokrój w cienkie plastry, zamarynuj w 2 łyżkach sosu sojowego, 1 łyżce sosu rybnego, 1 łyżce oleju.


2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i po kolei dodawaj składniki
   w krótkich odstępach czasu. 
  • Cebulę i czosnek zeszklij, dodaj marchewkę i chwilę smaż. 
  • Dodaj jajka i kurczaka, wymieszaj, smaż aż zetnie się białko w mięsie. 
  • Dodaj groszek, ryż, smaż mieszając. 
  • Dodaj 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sosu rybnego i pieprz.
  • Dodaj szczyptę cukru kokosowego i szczypior.
3. Przełóż ryż do dwóch miseczek lub ringów cukierniczych i lekko ugnieć, przełóż na talerze. Podaj z plastrami ogórka, pomidora, szalotką i limonką.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger