Pyszne chrupiące gofry sezamowo-makowe z jajkiem w koszulce. Danie które świetnie nadaje się na leniwe śniadanie, lekki obiad lub sycącą kolację. Jedno jest pewne, gofry szybko znikają i od razu pojawia się ochota na więcej :)
Do przyrządzenia dania, zainspirował mnie przepis na gofry z harissą i jajkiem z książki „Superfood na co dzień” Jamiego Olivera.
3 porcje:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- łyżka maku
- jajko
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- sezam do posypania gofrów
- olej rzepakowy do natłuszczenia gofrownicy
- 3 jajka
- szczypta soli
- poł łyżeczki octu jabłkowego
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
- jogurt naturalny
- łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki.
Składniki na gofry mieszamy na gładką masę.
Gofrownicę natłuszczamy i posypujemy sezamem (na każdą partię gofrów około 0/5 łyżeczki sezamu).
W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty).
Gotujemy wodę w głebokim rondelku.
Solimy ją i dodajemy ocet.
Mieszamy ją tak aby utworzył się wir, po czym w środek delikatnie wlewamy jajko (jajka gotujemy pojedynczo).
Ogień zmiejszamy tak, aby woda tylko delikatnie wrzała.
Każde jajko gotujemy 2,5 – 3 minuty.
Gotowe podajemy na porcji gofrów, doprawiamy solą, pieprzem i szczypiorkiem oraz polewamy sosem jogurtowym.
Smacznego :)
2 komentarze
Gofry na wytrawnie to bardzo interesująca opcja tego dania.
Pyszności, uwielbiam tą książkę