wtorek, 14 lutego 2017

Sernik z czekoladowym musem



Sernik smakuje wyśmienicie, znika z talerza w oka mgnieniu.

Składniki  spodu ciasta:

160g  ciasteczek czekoladowych u mnie ciasteczka z czekoladą i orzechami
30g roztopionego masła

Przygotowanie:

Masło roztopić, zmiksować razem z całymi ciastkami w malakserze.
W wyłożonej papierem tortownicy ( tylko dno) wyłożyć rozkruszone drobno przygotowane wcześniej ciastka z masłem. Lekko ubić dno tortownicy. Schłodzić w lodówce.

Tortownicę szczelnie owinąć folią aluminiową, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Tzn. że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z pieczonym ciastem U mnie rozmiar tortownicy 24cm.

Składniki masy serowej:

500g sera białego twarogowego u mnie serek śremski
3 jajka
250ml śmietany kremówki u mnie 36%
¾ szklanki cukru pudru
3 łyżki maki pszennej
Kilka kropel olejku waniliowego lub 1 łyżeczka pasty z wanilii

Przygotowanie:

Ser zemleć w maszynce lub tak jak ja przecisnąć w prasce do ziemniaków, zmiksować mikserem z resztą składników na gładką masę. Nie należy zbytnio napowietrzyć sera aby podczas pieczenia nadmiernie nie wyrósł i potem gwałtownie opadł.
Przygotowaną masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy, piec ciasto przez 45 minut w 150 stopniach. Gotowy sernik powinien mieć ściętą powierzchnię choć w środku może się jeszcze wydawać dość luźny.
Po upieczeniu ciasto schłodzić.


Składniki na mus czekoladowy:

100g czekolady mlecznej u mnie Goplana
100g czekolady gorzkiej również Goplana
1 łyżka likieru amaretto
3 łyżki wody
30g miękkiego masła
3 jajka
50g cukru pudru
100ml śmietany kremówki 36%

Przygotowanie:

W wyższym garneczku rozpuścić czekoladę wraz z masłem, wodą oraz amaretto. Najlepiej w kąpieli wodnej, co zapobiegnie przypaleniu się masy. Gdy masa będzie już gładka odstawić do przestudzenia.

W między czasie ubić biała z cukrem pudrem na sztywno a żółtka wmieszać do masy czekoladowej.

W drugiej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno, następnie dodać ją do przestudzonej masy czekoladowej. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać aby nie zakłócić struktury pianki.
Powstały mus czekoladowy wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać.
Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować.









Inspiracja: Moje Wypieki

8 komentarzy:

  1. sernik i jeszcze czekoladowy mus - obłęd przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie kupiłaś taki piękny talerzyk ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy sernik moze byc upieczony w tradycyjny sposob zamiast w kapieli wodnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Ja piekłam w kąpieli wodnej z tej przyczyny, że taki sernik nie opada i równo rosnie :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Wszystko super tylko te surowe jajka w musie... blee

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A kogel-mogel , krem do tiramisu? Tam również są surowe jajka ? Pozdrwiam

      Usuń