Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem

Witajcie kochani! Na dzisiaj przygotowałam pyszne, kruche kokosowe ciasteczka przełożone kwaskowatym dżemem. Wyglądają apetycznie i uroczo w kształcie serduszek. Aromatyczne, delikatnie kokosowe i waniliowe, będą idealne na dzisiejszy walentynkowy wieczór. W przygotowaniu są szybkie, proste. Bardzo polecam i zapraszam do obejrzenia filmu i subskrypcji kanału Małej Cukierenki.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem

Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem
Składniki na około 30 sztuk:
1 szklanka wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
180g schłodzonego masła
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 jajka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
Dodatkowo:
4 kopiaste łyżki konfitury malinowej lub dżemu z porzeczek
cukier puder wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego do posypania ciasteczek

1. Do blendera przekładamy wiórki kokosowe i cukier, miksujemy na proszek.

2. Mąkę przesypujemy do dużej miski. Następnie schłodzone masło ścieramy na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką (patrz FILM). Dodajemy rozdrobnione wiórki kokosowe, jajka, cukier z wanilią i szybko rękoma zagniatamy ciasto (możemy to oczywiście zrobić w odpowiednim mikserze).

3. Gotowe ciasto nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 60 minut.

4. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i krótko zagniatamy.
Podsypując mąką ciasto dosyć cienko wałkujemy i wycinamy z niego ciasteczka w kształcie serduszek (lub innym). W połowie serduszek mniejszą wykrawaczką wycinamy środek.

5. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170°C na funkcji termoobieg przez około 9 -10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

6. Do rondelka lub garnuszka przekładamy dżem i podgrzewamy, mieszając, aż się zagotuje. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Ściągamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

7. Na pełne ciasteczka (bez dziurek) nakładamy po około 1/2 łyżeczki dżemu i nakrywamy ciasteczkami z wyciętymi środkami, lekko dociskamy.

8. Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem

Print Friendly, PDF & Email

15 komentarzy do “Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem”

  1. Apetycznie wyglądają te ciasteczka. Mam zamiar upiec na święta. Proszę powiedzieć czy mogę użyć mąki kokosowej zamiast mielonych wiórków kokosowych? Jeśli tak to ile? Czy mąka kokosowa to to samo co zmielone wiórki? Jak długo mogą poleżeć te ciasteczka?

    Odpowiedz
    • jest różnica, radzę użyć wiórków kokosowych, ciasteczka mogą leżeć około 7 dni, nawet myślę, że dłużej, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz