14 lut 2017

Biedronka




Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
80 ml oleju
100 g mąki ziemniaczanej
220 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki i proszek przesiać, odłożyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w osobnym naczyniu i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, ciągle miksując ale już na wolnych obrotach. Dodać pojedynczo żółtka i zmiksować po powstania jednolitej, jasnożółtej piany. Cienką strużką wlewać olej, ciągle miksując. 


Do piany dodać mąkę i wymieszać szpatułką. Formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, wyrównać, piec w 170 stopniach przez ok 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.


Krem budyniowy:
6 żółtek
100 g cukru
40 g mąki tortowej
450 ml mleka
kilka kropel zapachu waniliowego
250 g miękkiego masła


Żółtka i cukier utrzeć do  białości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, wanilię i zmiksować. Pozostałą część mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą i wystudzić. Masło przełożyć do miski i utrzeć do otrzymania kremowej konsystencji. Dodawać budyń, łyżka po łyżce, miksując po każdym dodaniu.


Dodatkowo:
220 g dżemu truskawkowego np. 100%
2 galaretki truskawkowe, rozpuszczone w 500 ml wrzącej wody
wiórki kokosowe



Dolny blat biszkoptu posmarować dżemem truskawkowym. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu budyniowego, wyrównać. W drugim blacie za pomocą kieliszka zrobić otworki. Blat z otworkami położyć na krem. Posmarować pozostałym kremem omijając wycięte otworki. 


Oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę przełożyć do otworków w cieście. Wstawić do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała.




SMACZNEGO

1 komentarz: