lutego 13, 2017

Domowa pizza z wędliną i kukurydzą.

Któż z nas nie lubi pizzy?! jedni wybierają na cienkim spodzie inni na grubym... tak czy inaczej pizza jest najbardziej "chodliwym" daniem. Dziś mam dla Was domową pizzę która powstała z włoskiej mąki od Skworcu.com.pl
Wyszło pysznie! zapraszam.


Składniki na jedną pizze;
2 szkl. włoskiej mąki farina do pizzy - Skworcu
10 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cytrynowej soli Skworcu
2 łyżki oliwy
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody

Dodatkowo;
20 dag dowolnej wędliny pokrojonej w kostkę
2 łyżki przecieru pomidorowego
mała puszka kukurydzy z groszkiem
czerwona cebula
10 dag sera mozzarella startego na grubych oczkach

Przygotowanie;
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże, dodajemy sól i zalewamy połową wody. Wierzch oprószamy mąką i odstawiamy na parę minut. Po tym czasie rozczyn w "dołku" powinien urosnąć. Delikatnie mieszamy i w trakcie  wyrabiania dolewamy tyle wody ile mąka potrzebuje. Wlewamy oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto formujemy na kształt koła lub wykładamy do formy do pizzy. Smarujemy przecierem pomidorowym. Wykładamy wędlinę którą wcześniej możemy chwilę przesmażyć na łyżce oleju, następnie odcedzoną kukurydze z groszkiem, oprószamy ziołami. Cebulę kroimy na cieniutkie krążki, układamy na wierzchu pizzy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy koło 10 min. Po tym czasie wykładamy starty ser i pieczemy do czasu aż się rozpuści a pizza lekko zarumieni.


Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger