wtorek, 14 lutego 2017

Kapusta czerwona zasmażana – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Kapusta czerwona zasmażana - kuchnia podkarpacka
Wszyscy dobrze znamy zasmażaną białą kapustę. A co z czerwoną? Otóż ta również doskonale sprawdza się w tym wydaniu. Wiedzą o tym podkarpackie gospodynie z okolic Strzyżowa i gotują ją nie od dziś :) Polecam, bo to smaczny dodatek w ciekawym wydaniu.

Składniki:
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 60 g słoniny
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
  • cukier
Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Kapusta czerwona zasmażana - kuchnia podkarpacka

Kapustę szatkujemy, sparzamy wrzątkiem i odsączamy.
Słoninę kroimy w kostkę i smażymy skwarki. Wyciągamy je i dodajemy do kapusty. Dolewamy szklankę wody i dusimy około 30 minut. W międzyczasie siekamy drobno 2 cebule, podsmażamy je na tłuszczu z wytopionej słoniny i dodajemy mąkę. Gdy się zrumieni całość dodajemy do kapusty. Przyprawiamy solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i cukrem. Dusimy jeszcze chwilę mieszając.

Przepis pochodzi z publikacji „Czarnorzecko-strzyżowska kraina smaków. Przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-strzyżowska Lokalna Grupa Działania”, Wysoka Strzyżowska Górna.



Zapraszam również na inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ





3 komentarze:

  1. Bardzo lubię czerwoną kapustkę :)Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze o czerwonej kapuście zapominamy i w sumie nie wiemy dla czego, bo bardzo ją lubimy ;) Pychotka

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.