niedziela, 12 lutego 2017

Faworki drożdżowe

Były już faworki kruche nadszedł czas by zrobił na drożdżach. Są równie smaczne jak kruche. Trwa karnawał i warto próbować każdego przepisu na faworki.
Przepis na nie znalazłam w internecie i postanowiłam wypróbować. Będę często korzystać z tego przepisu.





Składniki:
0,5 kg mąki
1 szkl mleka
2 łyżki cukru
10 dag margaryny
5 dag drożdży
2 jajka
1 łyżka spirytusu
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy. Studzimy. Mleko wlewamy do garnka. Podgrzewamy aby stało się letnie. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki aby miało konsystencję śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, spirytus oraz jajka. Wyrabiamy ciasto ok 5-7 minut, dodajemy przestudzony tłuszcz. W dalszym ciągu wyrabiamy jeszcze ok 5 minut. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki i garnka. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy wyrośnie, wykładamy ciasto* na stolnicę i wałkujemy na grubość 6-7 mm. Ciasto radełkiem bądź nożem dzielimy na pasy . Na środku każdego wykonujemy nacięcie, przez które przeplatamy jeden koniec paska. Uformowane faworki smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem.







*gotowe ciasto w misce podzieliłam na cztery części aby było mi łatwiej wałkować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz