Bardzo smaczna kombinacja mięsa, warzyw i sera.

papryka zapiekana

Papryki umyć odciąć część papryki, wyciąć błonki i nasionka. Położyć papryczki w żaroodpornym naczyniu.

Przygotowanie nadzienia – odcięte części papryk i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulkę, smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Dodać papryki, pokrojone drobno pieczarki i smażyć aż cała woda z grzybów wyparuje. Dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem, chilli. Smażyć tylko do momentu aż mięso straci kolor surowizny. Zdjąć z ognia i sprawdzić smak. Dodać kukurydzę z puszki. W razie potrzeby doprawić.

papryka nadziewana

Sos – wylać sos pomidorowy do naczynia, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, vegetę, pokrojone drobno masło i wymieszać. Sos po upieczeniu papryki można lekko zagęścić mąką rozmieszaną z małą ilością wody. Następnie wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sou, zagotować.

Włożyć papryki do sosu i każdą przykryć plasterkiem mozzarelli. Zamknąć naczynie.

papryka pieczona

Pieczenie –  nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut.

Podawać z ziemniakami.