WASTELAND COLA – FALLOUT – domowy napój o smaku coli

Schowaj/pokaż wstęp

Najpopularniejszy napój bezalkoholowy przed Wielką Wojną, który przetrwał w dość pokaźnych ilościach do czasów postapokalipsy, a kapsli z jego butelek zaczęto powszechnie używać jako środka płatniczego. Mowa oczywiście o słynnej Nuka Coli, która występuję w każdej części Fallouta, chociaż zaskakująco w pierwszej nie odgrywa istotnej roli. Od Fallout 2 napój służy jako towar konsumpcyjny, a od części 3 możemy natknąć się za to na kilka jego rodzajów (np. na wersję Quantum z dodatkiem lekkiego izotopu). W New Vegas sława coli została przyćmiona przez Sunset Sansaparillę, za to w części 4 poświęcono jej oddzielny dodatek Nuka-World, w którym możemy zwiedzić przedwojenny park rozrywki.

Ten popularny na pustkowiu napój zostały wynaleziony w 2044 roku, a od 2067 automaty ze schłodzonymi butelkami można było znaleźć na terenie całej Ameryki. Skład coli produkowanej przed Wielką Wojną zawierał wodę gazowaną, barwnik koloru karmelowego, aspartam (słodzik), kwas fosforowy, benzoesan potasu (regulator kwasowości), naturalne aromaty, kwas cytrynowy i kofeinę (źródło). Z kolei w części 3 spotykamy robota Mr. Handy o imieniu Milo, który wyjaśnia nam, że to mieszanka siedemnastu różnych owoców w odpowiednich proporcjach, co nadaje tak niepowtarzalnego smaku. Oczywistym jest, że cola z gry jest nawiązaniem do realnego produktu – nawet design butelki i etykiet nie pozostawia złudzeń co do źródła inspiracji.

Receptura coli to tajnie strzeżony sekret, jednakże istnieją już przepisy na różnorodne domowe podróbki tego napoju. Zaskakujące, że faktycznie dzięki użyciu kilku przypraw i aromatów można odtworzyć ten smak w dość wiarygodny sposób. Dlatego też podjęliśmy się produkcji napoju, który z powodzeniem może zastąpić znany trunek z postapokaliptycznych pustkowi. Użyliśmy składników, które są łatwo dostępne, aby każdy mógł cieszyć się colą w swoim obozie.

Pora ugasić pragnienie!

PONIŻSZY PRZEPIS STANOWI FANOWSKĄ WERSJĘ NAPOJU O SMAKU COLI!

COLA Z PUSTKOWI
Fallout
domowa, naturalna wersja napoju z pustkowi

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min, 1h (czekanie)
CENA: średnia
LICZBA PORCJI: 6 porcji
POZIOM: proste

POTRZEBUJESZ
rondelek
tarka
gaza


SKŁADNIKI:

1 szklanka (200g) białego cukru
1 szklanka (250ml) wrzącej wody
1 pomarańcza (do otarcia skórki)
1 cytryna
1 limonka
1 łyżdeczka ziaren kolendry
kilka kropel ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu mielonego (lub 1 laska w całości)
1 łyżeczka imbiru świeżego, startego
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
szczypta lawendy suszonej (opcjonalnie)
100 ml zaparzonego espresso (opcjonalnie)
woda gazowana do podania

PRZYGOTOWANIE

1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW (5 min)

Cytrusy szorujemy pod gorącą, bieżącą wodą i ścieramy z nich skórkę na najdrobniejszych oczkach tarki. Startą skórkę mieszamy w miseczce z 1 łyżką cukru i odkładamy na bok. Wyciskamy sok z limonki i cytryny do osobnego naczynia (soku z pomarańczy nie będziemy używać).

wasteland-cola-recipe-1

Ziarna kolendry miażdżymy poprzez dociśnięcie boczną stroną noża. Imbir obieramy za pomocą łyżeczki (zeskrobujemy z niego skórkę) i ścieramy na tarce. Jeśli używamy całej laski cynamonu, to kruszymy ją na mniejsze kawałki. Do mieszaniny przypraw dodajemy startą gałkę muszkatołową. Powąchajcie mieszankę – już teraz pachnię colą!

2. SYROP (5 min)

Do rondelka dodajemy 1/4 szklanki cukru i podgrzewamy go na średnim ogniu do rozpuszczenia. Zmniejszamy ogień i kontrolujemy barwę cukru – gry karmel będzie miał mocno bursztynowy kolor, wlewamy do rondelka szklankę wrzącej wody, aby zatrzymać proces karmelizacji. Uważajcie przy tym kroku aby się nie oparzyć, gdyż pierwszy kontakt karmelu z wodą jest dość burzliwy. Dodajemy resztę cukru (można zmniejszyć ilość, lecz nie mniej niż 1/2 szklanki cukru na cały przepis). Mieszamy miksturę i przechodzimy do kolejnego kroku.

3. AROMATYZOWANIE (10 min)

Do syropu karmelowego dodajemy skórkę z cytrusów oraz przygotowane przyprawy.

Gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 10 min. Zestawiamy z palnika, dodajemy sok z limonki i cytryny oraz kawę (opcjonalnie, jeśli chcecie aby napój zawierał kofeinę), mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przelewamy miksturę przez gazę, aby otrzymać klarowny napój.

PODANIE

Gotowy koncentrat napoju schładzamy, a następnie serwujemy – mieszamy w szklance z wodą gazowaną w proporcjach 1:2 – można je zmodyfikować aby uzyskać odpowiednią słodkość i moc smaku napoju. Delektujcie się, jakby jutro nie istniało!

 

Scroll to top