Printfriendly

Łosoś teriyaki z pak choi

Wege piątek



Dziś polecam Wam szybkie i lekkie danie - idealne na piątkowy obiad - łososia teriyaki. Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, można przyrządzić ją na mnóstwo sposobów, a jej największą zaletą jest to, że jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu.
Łosoś świetnie łączy się z azjatyckimi smakami, a w tym z sosem teriyaki, który możecie kupić lub przygotować samodzielnie, bo to nic skomplikowanego. Łososia na sposób azjatycki polecam w szczególności osobom zapracowanym i tym którzy nie mają czasu lub chęci na długie przebywanie w kuchni, danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. 


łosoś teriyaki


Składniki:
  • 2 filety z łososia
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mirinu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • kawałek imbiru starty na tarce o drobnych oczkach
  • sezam
  • pak - choi
  • oliwa do smażenia

łosoś teriyaki

Przygotowanie:


Łososia umyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na głębokim talerzu wymieszać wszystkie składniki marynaty teriyaki: sos sojowy, miód, mirin, ocet ryżowy, olej sezamowy, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie wymieszać. 
Łososia umieścić w marynacie i odstawić na około 15 minut. Od czasu do czasu polewać łososia marynatą lub obracać rybę.
Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej łososia po kilka minut (4-5) z każdej strony (zależy od grubości filetów). W czasie smażenia można podlewać rybę pozostałym sosem terijaki. Gdy łosoś będzie usmażony zdjąć z patelni.
Pak choi obrać ze zniszczonych wierzchnich liści przekroić na pół, lub poobłamywać liście, wrzucić na patelnie na której smażył się łosoś i szybko je zblanszować. Można podlać pozostałą częścią marynaty teriyaki.
Pak choi ułożyć na talerzu, na nim położyć łososia i natychmiast podawać oprószone ziarnami uprażonego sezamu.
Łososia można podać z ryżem lub noodlami.


łosoś teriyaki

Smacznego!

Smaczne a nie tuczy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger