niedziela, 12 lutego 2017

Francuskie ślimaczki

Dziś ekspresowa propozycja na karnawałową ale nie tylko przekąskę.
Ślimaczki z ciasta francuskiego na ciepło ale można je też zjeść na zimno.
Idealne na każdą imprezę typu domówka.

1 op ciasta francuskiego
18 plasterków wędzonej surowej polędwicy
200 g tartej mozzarelli
1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki
1/2 krążka sera sałatkowego typu śródziemnomorskiego Petida
1 jajko
czarny sezam Kłos Pol

Ciasto rozwinąć a natkę posiekać.
Na cieście ułożyć plasterki polędwicy, posypać mozzarellę, natkę pietruszki a potem cieniutko pokrojony ser sałatkowy.
Brzeg jednego z dłuższych boków posmarować rozmąconym jajkiem i zwinąć roladę zaczynając od brzegu nie posmarowanego.
Roladę pociąć na 1 cm grubości kawałki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować je jajkiem i posypać sezamem.
Piec 25 minut w temperaturze 210 stopni.
Podawać na gorąco lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.